Frans Hoek wordt voor de derde keer in zijn carrière keeperstrainer van het Nederlands elftal. De 59-jarige oud-doelman volgt Arno van Zwam op.

Hoek heeft een contract getekend tot en met het WK van 2018, zo meldt de KNVB zaterdag op de site van de voetbalbond.

De Volendammer was eerder onder Louis van Gaal twee keer keeperstrainer van Oranje, in de periodes 2000-2001 en 2012-2014. De afgelopen twee seizoenen was hij verantwoordelijk voor de doelmannen van Manchester United, dat getraind werd door Van Gaal.

Bondscoach Danny Blind kent Hoek vanuit zijn periode als speler van Ajax aan het eind van de vorige eeuw en van zijn tijd als assistent van Van Gaal bij het Nederlands elftal op weg naar en op het WK van 2014.

Van Zwam was sinds juni vorig jaar keeperstrainer van Oranje. De oud-doelman van onder meer Fortuna Sittard en NAC Breda maakt twee maanden geleden bekend dat hij overstapte naar Al Shabab in Dubai, de club van trainer Fred Rutten.

Vakman

"Op sportief niveau is dit het hoogste wat je in je eigen land kunt bereiken'', reageert Hoek. "Toen Blind speler was bij Ajax hebben we al samengewerkt, ik heb hem zien uitgroeien tot een heel belangrijke en leidinggevende speler. Later hebben we samengewerkt als assistent van Louis van Gaal en nu dus opnieuw."

"Ik heb veel respect voor wat Danny altijd gepresteerd heeft en kijk zeer uit naar een nieuwe samenwerking. We hebben ook een goede verstandhouding met betrekking tot de manier van spelen en de kwaliteiten van spelers.''

Technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB is blij met de komst van Hoek naar Zeist.

"Frans is al jaren actief in de internationale top, een vakman op zijn gebied. Dat heeft hij ruim bewezen bij zijn eerdere periodes bij het Nederlands elftal en hij heeft natuurlijk bij grote clubs met de beste keepers gewerkt. Hij heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes op het WK in Brazilië.''