Roberto Martinez hoopt als nieuwe bondscoach van België verandering te brengen in de mentaliteit van zijn spelers. Dat zei de 43-jarige Spanjaard donderdag bij zijn presentatie in Brussel.

Martinez werd woensdagavond aangesteld als opvolger van Marc Wilmots, die na het teleurstellend verlopen EK in Frankrijk werd ontslagen bij de 'Rode Duivels'.

"Ik ben er heel trots op dat ik België mag leiden. Ik ga er elke dag aan werken om de spelers te pushen en om het respect van elk land te krijgen", keek Martinez bij zijn presentatie vooruit.

De voormalig trainer van Swansea City, Wigan Athletic en Everton weet wat hij wil veranderen. "Dit is het begin van een proces. We gaan werken aan onze mentaliteit, zodat de spelers 'bevrijd' een toernooi kunnen winnen."

"België is een van de beste teams ter wereld, maar dat maakt nog geen winnend team. Op het EK was er te veel respect voor andere ploegen. Ik wil zo snel mogelijk balbezit krijgen en sta voor aanvallend voetbal. Het talent is er, maar daarmee alleen win je niet."

Intensief

Martinez gaat zich intensief bezighouden met zijn nieuwe baan. "Ik wil 24 uur per dag bondscoach zijn. Ik kom ook met mijn gezin in Brussel wonen. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest door het Belgische voetbal. Er zijn hier veel getalenteerde, jonge spelers."

De eerste klus voor Martinez met België is op donderdag 1 september. Dan is Martinez' vaderland Spanje de tegenstander tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in Brussel.

Vijf dagen later begint de WK-kwalificatiereeks met een uitwedstrijd tegen Cyprus. Bosnië en Herzegovina, Griekenland, Estland en Gibraltar zijn de overige tegenstanders in de groep.