PSV is door de uitschakeling van het Griekse Olympiakos in de derde voorronde van de Champions League zeker van een plaats in pot 3 bij de loting voor de groepsfase later deze maand. Ajax was al eerder zeker van een plek in de derde pot, mits de Amsterdammers de voorrondes overleven.

Olympiakos verloor woensdag verrassend met 1-0 bij het Israëlische Hapoel Beer Sheva nadat de return een week eerder in 0-0 was geëindigd.

PSV is daardoor zeker van een plaats in pot 3. Op papier kan dat de Eindhovenaren een gunstige loting opleveren.

Desondanks kan PSV nog steeds zware opponenten treffen, zoals titelverdediger Real Madrid en de kampioenen van Engeland (Leicester City), Duitsland (Bayern München), Spanje (FC Barcelona), Italië (Juventus) en Frankrijk (Paris Saint-Germain) uit pot 1.

In pot 2 zitten clubs als Atletico Madrid, Borussia Dortmund en Arsenal. De definitieve potindeling is bekend na de play-offs voor de Champions League. Ajax plaatste zich woensdag voor die play-offs door met 2-1 te winnen bij PAOK Saloniki.

25 augustus

Vorig seizoen was het PSV van trainer Phillip Cocu als kampioen van Nederland nog verzekerd van een plaats in pot 1 bij de loting. Destijds waren Manchester United, CSKA Moskou en VfL Wolfsburg de tegenstanders in de groepsfase.

De loting voor de groepsfase van de Champions League wordt op donderdag 25 augustus verricht in Monaco.