Ajax heeft de play-offs bereikt voor een plek in de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers waren woensdag in Griekenland met veel moeite te sterk voor PAOK Saloniki: 2-1.

Davy Klaassen schoot de matig spelende Amsterdammers pas in de slotfase naar de nipte zege. Ajax speelde vorige week de heenwedstrijd in de Arena nog met 1-1 gelijk. 

Stefanos Athanasiadis tekende in Thessaloniki al na vier minuten spelen voor de openingstreffer door een voorzet uit een corner van dichtbij binnen te werken. Vlak voor rust tekende Klaassen uit een strafschop voor de 1-1. 

De middenvelder van Ajax schoot vlak voor tijd uit het niets ook de 2-1 binnen, waardoor Ajax nog steeds kans maakt op deelname aan de Champions League. 

Ajax-trainer Peter Bosz begon tegen PAOK in een nieuw spelsysteem, met op papier vijf verdedigers en twee aanvallers. Kasper Dolberg en aanwinst Mateo Cassierra kregen voorin de voorkeur boven Anwar El Ghazi. 

Ook middenvelder Riechedly Bazoer, die is hersteld van een blessure, begon op de bank. Gudelj keerde wel terug in de basis bij Ajax. De Serviër was vorige week nog geschorst. In de defensie was een plek ingeruimd voor nieuwkomer Heiko Westermann. 

​Tegentreffer

Uitgerekend de ervaren Duitser ging al na vier minuten spelen in de fout. Westermann verzuimde zijn man Athanasiadis te dekken bij een corner, waarna de spits de bal van dichtbij achter doelman Jasper Cillessen kon werken.

Ajax moest op zoek naar de gelijkmaker, maar de ploeg van Bosz kreeg het niet voor elkaar om kansen te creëren. Het was PAOK dat de voorsprong had moeten uitbreiden. Doelpuntenmaker Athanasiadis kreeg drie uitstekende kansen op een nieuwe treffer, maar hij faalde in de afronding.

Zo stifte Athanasiadis een bal ruim naast en reageerde Cillessen twee keer attent op pogingen van de spits. Ajax werd alleen gevaarlijk via Cassierra, die na een scrimmage de bal over de lijn leek te werken. Doelman Panagiotis Glykos kon de gelijkmaker echter net voorkomen.

Klaassen

Ondanks het povere spel slaagde Ajax er toch nog in om voor rust te scoren. Nick Viergever werd onderuit getrokken in het strafschopgebied na een vrije trap van Gudelj, waarna Klaassen mocht aanleggen van elf meter. De aanvoerder schoot recht door het midden raakt: 1-1. 

Bosz hield in de tweede helft vast aan zijn systeem en wisselde alleen Dolberg voor El Ghazi. Ajax speelde ook na rust niet goed, maar kwam zelf ook minder in de problemen.

De grootste kans voor PAOK in de tweede helft was voor Giannis Mystakidis, die op de lat kopte na weer een fout van Westermann. Uiteindelijk was het Klaassen die met een fraaie treffer in de 87e minuut voor opluchting aan Amsterdamse zijde zorgde. Hij schoot een afgeslagen bal hard en laag binnen.