De KNVB denkt er over na om de opzet van de Johan Cruijff Schaal aan te passen. De voetbalbond gaat daar in de komende tijd met verschillende partijen over in gesprek.

Zondag werd de 21e editie afgewerkt van het jaarlijkse duel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar in de Amsterdam Arena. PSV was daarin met 1-0 te sterk voor Feyenoord.

"In de afgelopen twintig jaar zijn we erin geslaagd om van de Johan Cruijff Schaal een traditie te maken, maar het valt ons op dat er niet dezelfde entourage is als tijdens de bekerfinale", zegt operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB.

"Om dat voor elkaar te krijgen, willen we naar een aantal aspecten kijken zoals het moment en de plek waarop gespeeld wordt en er wellicht een grotere prijs aan verbinden. Dat laatste zouden we heel mooi vinden, maar is niet makkelijk."

Het duel om de Johan Cruijff Schaal, dat voor 1996 PTT Telecom Cup en Super Cup heette, trekt zelden een vol stadion. Bij de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord was de Arena zondag voor ongeveer de helft gevuld.

Evalueren

Volgens De Jong is de KNVB van plan om naar alle betrokken partijen te luisteren en vervolgens samen tot een concreet plan te komen.

"We gaan dit evalueren met ons technisch platform en de clubs, maar we willen ook met vertegenwoordigers van supporters, spelers en coaches gaan praten en kijken hoe we het geheel kunnen verbeteren."

PSV won de Johan Cruijff Schaal met elf keer het vaakst, gevolgd door Ajax (acht keer). De overige edities werden gewonnen door Feyenoord, FC Twente (allebei tweemaal), PEC Zwolle, AZ en FC Utrecht (allen één keer).