AZ begint met kleine zege op Giannina aan voorronde Europa League

AZ is donderdag redelijk goed begonnen aan het tweeluik met het Griekse PAS Giannina in de derde voorronde van de Europa League. In Alkmaar won de ploeg van trainer John van den Brom met 1-0.

Derrick Luckassen zorgde na ruim een halfuur voor het enige doelpunt van de wedstrijd. De 21-jarige verdediger kopte na een hoekschop van Stijn Wuytens raak bij de tweede paal.

Door de overwinning heeft AZ een goede uitgangspositie voor de return. Het duel in Griekenland wordt over precies een week afgewerkt.

Voor AZ volgde de moeizame zege na een goede voorbereiding. Daarin wonnen de Alkmaarders alle acht oefenwedstrijden overtuigend.

Eerder op de avond slaagde Heracles Almelo, de andere Eredivisionist in de derde voorronde van de Europa League, er niet in de eerste wedstrijd te winnen. In Almelo werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Arouca.

Jahanbakhsh

AZ begon goed aan de wedstrijd en kreeg direct een kans via Alireza Jahanbakhsh, maar de aanvaller schoot voorlangs. Enkele minuten later wist hij ook een tweede mogelijkheid niet te benutten.

Vervolgens kwam Giannina er een paar keer uit, al leverde dat geen grote problemen op voor doelman Sergio Rochet. Aan de andere kant was het na ruim een halfuur wel raak toen Luckassen bij de tweede paal raak kopte uit een corner.

Nog voor rust kreeg AZ kansen om de voorsprong uit te breiden, maar Van Overeem en Jahanbakhsh hadden het vizier niet op scherp. Een vrije trap van Stijn Wuytens ging over.

In de tweede helft zakte het spelniveau en waren de kansen schaarser. Bij een van de spaarzaam gevaarlijke momenten vond Jahanbakhsh doelman Alexandros Paschalakis op zijn weg en een schot van Ridgeciano Haps ging over.

Trainer Van den Brom probeerde nog voor een impuls te zorgen met het inbrengen van aanwinst Fred Friday en Levi Garcia, maar dat veranderde weinig aan het spelbeeld. AZ hield een overwicht en moest blijven uitkijken voor Griekse counters, maar een tweede treffer bleef uit.

Lees meer over:
Tip de redactie