Heracles geeft bij Europees debuut zege weg tegen FC Arouca

Heracles Almelo heeft donderdag bij haar Europese debuut niet kunnen winnen van FC Arouca in de derde voorronde van de Europa League. De Heraclieden verspeelden in de slotfase van het heenduel in eigen stadion een 1-0 voorsprong tegen de Portugezen: 1-1.

Paul Gladon zette Heracles in de 53e minuut op voorsprong, maar Gégé bezorgde de ploeg van trainer John Stegeman in de negentigste minuut een fikse kater.

Ook FC Arouca, dat vorig seizoen als vijfde eindigde in de Portugese competitie, kwam voor het eerst in de historie uit in Europees verband.

De return staat volgende week donderdag in Portugal op het programma en daar moet Heracles dus minimaal één keer scoren om zich te verzekeren van een plekje in de volgende voorronde.

De winnaars van de vierde voorronde plaatsen zich uiteindelijk voor de groepsfase van het Europese bekertoernooi. AZ won later op de avond met 1-0 van het Griekse PAS Giannina.

Voortvarend

Heracles begon voortvarend aan de wedstrijd en had al na twee minuten op voorsprong moeten staan. Na matig uitverdedigen aan Portugese zijde had Jaroslav Navratil de bal voor het inschieten, maar de vleugelspeler schrok zo van de geboden kans dat hij van dichtbij hoog over schoot.

Heracles bleef in het restant van de eerste helft vol op jacht gaan naar de 1-0 en had weinig te dulden van FC Arouca, dat loerde op een foutje van de thuisploeg. Die kwam er alleen in de blessuretijd van de eerste helft. Ramon Zomer voorkwam echter dat er werd geprofiteerd van een slippertje van Mike te Wierik.

Daarvoor was het Heracles dat de kansen aaneen reeg. Zo zag Joey Pelupessy zijn afstandsschot met links fraai uit de kruising gehaald worden door keeper Rafael Bracalli en liet opnieuw Navratil een riante mogelijkheid liggen. Hij schoot in kansrijke positie te gehaast in het zijnet.

Bracalli

Na rust was het spelbeeld hetzelfde. Heracles dicteerde en het was daarom wachten op de 1-0. Die kwam er in de 53e minuut. Op aangeven van Navratil volleerde Gladon koeltjes de openingstreffer achter Bracalli. De vervanger van de naar AZ vertrokken Wout Weghorst stuitte vlak daarvoor nog van dichtbij op de doelman.

Heracles wilde in de laatste 35 minuten een riantere uitgangspositie voor de return voor zichzelf creëren. De Almeloërs kregen daar ook voldoende kansen voor, maar telkens lag Bracalli in de weg. Zo redde de sluitpost knap op inzetten van nieuweling Bradley Kuwas (twee keer) en een stiftje van Gladon.

Die missers kwamen Heracles in de slotminuut duur te staan. Een voorzet vanaf de rechterkant werd van richting veranderd door Robin Gosens, waarna Gégé het laatste tikje gaf en doelman Bram Castro en heel Heracles teleurgesteld achterliet.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie