Peter Bosz jaagt dinsdagavond in de voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki op zijn eerste Europese zege als trainer.

In dienst van Vitesse slaagde de 52-jarige Bosz er de afgelopen seizoenen niet in een Europees duel te winnen. Twee keer ging het mis in de voorronde van de Europa League.

In 2013 werd Vitesse uitgeschakeld door het Roemeense Petrolul Ploiesti (1-1 en 2-1 verlies). Twee jaar later schakelde Southampton Vitesse uit. Het heenduel in Engeland ging met 3-0 verloren en in de return in de Gelredome gingen de Arnhemmers met 2-0 onderuit.

Bosz was ook trainer van De Graafschap, Heracles Almelo en Maccabi Tel Aviv, maar met die clubs speelde hij niet Europees.

Positieve balans

Tegenover de slechte prestaties van Bosz in Europees verband staat een positieve balans van Ajax tegen Griekse clubs. Van de dertien wedstrijden tegen een Griekse club wonnen de Amsterdammers er zes, vier keer werd het gelijk en drie keer werd verloren.

De vorige keer dat PAOK en Ajax tegenover elkaar stonden (seizoen 2010/2011) won de Amsterdamse club niet, maar ging het wel door in de voorronde van de Champions League. Na 1-1 in de Arena werd het 3-3 in Griekenland.

Dat seizoen was tevens de laatste keer dat een Nederlandse club via de voorrondes het hoofdtoernooi van de Champions League wist te bereiken. De afgelopen vijf seizoenen slaagden FC Twente (2011), Feyenoord (2012 en 2014), PSV (2013) en Ajax (2015) daar niet in.

De wedstrijd tussen Ajax en PAOK begint dinsdag om 20.45 uur en staat onder leiding van de Spaanse arbiter Javier Estrada Fernandez.