De nieuwe bondscoach Sam Allardyce wil vooral plezier en teamgeest terugbrengen bij het Engelse elftal, nadat het EK vorige maand uitliep op een teleurstelling.

"Ik wil dat de spelers zich goed voelen, zodat ze op het veld vrijuit kunnen presteren", vertelde Allardyce maandagochtend bij zijn presentatie als bondscoach in Burton-upon-Trent.

"Daarvoor is teamgeest nodig. Ik wil bij de ploeg een bepaalde spirit creëren en het is niet onbelangrijk dat de spelers ook plezier hebben."

De 61-jarige Allardyce werd vrijdag aangesteld als opvolger van Roy Hodgson, die na de uitschakeling in de achtste finales van het EK tegen IJsland moest vertrekken. De nieuwe bondscoach heeft weinig trek om nog terug te kijken op dat debacle.

"Ik kan zeggen dat de uitschakeling niet kwam door een gebrek aan passie bij de spelers. Maar verder wil ik vooral vooruit kijken. Het draait als bondscoach van Engeland om winnen. Onze eerste taak is kwalificatie voor het WK 2018."

Geen prijs

Het afgelopen seizoen was Allardyce nog trainer van Sunderland, waarmee hij nipt aan degradatie wist te ontsnappen. De ervaren trainer won nooit een prijs met een club, maar dat zegt volgens hem niet veel over zijn kwaliteiten.

"Een club behoeden voor degradatie is namelijk ook een prestatie op zich", aldus Allardyce, die naast Sunderland voor West Ham United, Blackburn Rovers, Newcastle United en Bolton Wanderers werkte.

"Niemand anders heeft bij vijf verschillende Premier League-clubs gewerkt. Bij die clubs heb ik weliswaar geen prijs gepakt, maar ik heb wel met spelers van wereldklasse gewerkt, zoals Nicolas Anelka, Michael Owen en Youri Djorkaeff."

"Zulke goede spelers maken het werk makkelijker voor een trainer. Hopelijk zal dat bij Engeland ook het geval zijn."

Video: Allardyce wil spelers Engeland beter maken