Voetbal

'FIFA-voorzitter Infantino adviseert bonden niet op Van Praag te stemmen'

FIFA-voorzitter Gianni Infantino zou een stemadvies gegeven hebben aan de Noord-Europese voetbalbonden over de nieuwe voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.

Infantino heeft volgens de Volkskrant eind mei een adviseur gestuurd naar een vergadering van de bonden in Milaan. Hij zou de Noord-Europese bonden hebben geadviseerd om bij de UEFA-verkiezingen op de Sloveen Aleksander Ceferin te stemmen.

Ceferin is de belangrijkste concurrent van KNVB-voorzitter Michael Van Praag in de strijd om het voorzitterschap van de UEFA. Angel Maria Villar, voorzitter van de Spaanse voetbalbond, maakte dinsdag bekend zich ook kandidaat te stellen.

Infantino zou met het advies de ethische code van de FIFA hebben overtreden. Die schrijft voor dat werknemers van de wereldvoetbalbond altijd politiek neutraal moeten blijven.

De adviseur die het stemadvies gaf aan de bonden zou de Noor Kjetil Siem zijn, die in mei door Infantino aangesteld was als directeur strategie van de FIFA.

Een aantal dagen na de vergadering maakten Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland bekend Ceferin te steunen.

Boos

Van Praag hoorde van diverse bondsvoorzitters van het stemadvies van Infantino en confronteerde hem daarmee voorafgaand aan de Champions League-finale.

"Hij was boos dat dit verhaal rondging en zei dat hij zich zulke dingen als FIFA-voorzitter niet zou kunnen permitteren", aldus Van Praag.

De FIFA laat in een reactie aan de Volkskrant weten dat Infantino de ethische code van de bond niet overtreden heeft. "Kjetil Siem is niet naar Milaan gestuurd namens de FIFA-voorzitter. Hij was daar namens de Noorse voetbalbond."

Onderzoek

Vermoedelijk deze week maakt de FIFA bekend of er een onderzoek komt naar Infantino vanwege eerdere beschuldigingen aan zijn adres. Zo wordt hem verweten dat hij opdracht zou hebben gegeven om opnames van een vergadering te wissen. Daarnaast lekte er een opname uit waarin Infantino ontevreden was over zijn salaris van bijna 2 miljoen euro. De Zwitser eiste het dubbele.

Op 14 september kiezen de Europese bonden een opvolger van Michel Platini als UEFA-voorzitter.

Tip de redactie