De Graafschap ziet af van spoedappel en legt zich neer bij degradatie

De Graafschap spant geen spoedappel aan tegen de beslissing van de rechter, die vrijdag in het kort geding tegen de KNVB oordeelde dat de club komend seizoen gewoon moet uitkomen in de Jupiler League.

De Achterhoekers hoopten na de degradatie als negentiende club toegevoegd te worden aan de Eredivisie, maar dat was volgens de rechter "praktisch onuitvoerbaar".

Het "zeer teleurgestelde" De Graafschap wil echter niet dat alle clubs en supporters in beide divisies nog langer in onzekerheid blijven over de competitieplanning en -start, verklaart commercieel directeur Martine Zuil dinsdag op de website van de 'Superboeren'.

"Daarnaast realiseren we ons dat een spoedappel zomaar nog zou kunnen leiden tot schorsing van het besluit van de beroepscommissie, waarmee FC Twente, en het complete Nederlandse voetbal, opnieuw met een groot probleem zou kunnen worden opgezadeld. We hebben bewust tot dusver ingezet op een negentiende plaats, omdat het alsnog uit de Eredivisie laten verwijderen van FC Twente nooit ons doel is geweest."

"De Graafschap wil, na deze al veel te langdurige soap, nu rust in het Nederlandse betaald voetbal en legt zich dus neer bij het feit dat de club het komend seizoen in de Jupiler League voetbalt."

Tegemoetkoming

Dat neemt niet weg dat de Achterhoekers, die na de play-offs afzakten naar het tweede niveau, blijven strijden voor eerlijke regelgeving in het voetbal. "De KNVB heeft grote fouten gemaakt in het hele proces. Fouten in communicatie, in timing en in het naleven van de eigen spelregels."

"Enige zelfreflectie vanuit de KNVB zou zeker op zijn plaats zijn. Genoegdoening ook. Nu wij afzien van een spoedappel en een in onze ogen nog altijd onterechte plaats in de Jupiler League accepteren, verwachten we een serieus gebaar vanuit de bond."

Dat de KNVB inmiddels toenadering heeft gezocht tot De Graafschap, wordt wel gewaardeerd in Doetinchem. "Zeker als dit kan leiden tot concrete afspraken. Dat hebben we de bond ook laten weten. Vanzelfsprekend zijn wij zeer bereid om het gesprek aan te gaan met de KNVB, maar dat moet wel een gesprek met inhoud zijn."

"Wij verwachten van de KNVB een redelijke tegemoetkoming en een stevig initiatief om de spelregels, buiten de lijnen, te verhelderen en ook daadwerkelijk te waarborgen. Ten slotte verlangen wij van de KNVB een toezegging voor sterke verbetering van de communicatie, zodat de nu ontstane chaos nooit meer voorkomt."

Mocht de voetbalbond de club niet tegemoetkomen, dan zet De Graafschap de bodemprocedure alsnog voort. "De bal ligt dus nu bij de KNVB", besluiten de gedegradeerde Achthoekers.

Lees meer over:
Tip de redactie