Voetbal

Wilmots vertrekt na teleurstellend EK als bondscoach België

​Marc Wilmots is niet langer de bondscoach van België. Dat is de oefenmeester overeengekomen met de nationale voetbalbond KBVB.

Het vertrek werd vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie van de KBVB. De oud-international had een doorlopend contract tot medio 2018 bij de 'Rode Duivels'.

"Het is onze gemeenschappelijke overtuiging dat er een nieuwe impuls nodig is voor een topresultaat op een toernooi", verklaarde bondsvoorzitter François De Keersmaecker. "Een nieuwe trainer zal vanaf de oefenmatch tegen Spanje, op 1 september in Brussel, de leiding moeten nemen."

Wilmots was sinds mei 2012 bondscoach van de Belgen. Daarvoor was de voormalig speler van onder meer Schalke 04 assistent van Georges Leekens en Dick Advocaat.

Nieuwe impuls

Onder leiding van de 47-jarige Wilmots kwalificeerde België zich voor het WK van 2014 en het EK van 2016. Op beide toernooien waren de kwartfinales het eindstation.

"We wensen hem uitdrukkelijk te bedanken voor het parcours dat de nationale ploeg de voorbije vier jaar heeft afgelegd", prees De Keersmaecker de vertrokken Wilmots. "Onder zijn leiding klommen de 'Rode Duivels' van de 54e naar de eerste plaats op de FIFA-ranking. De fans vonden ook hun liefde terug voor de nationale ploeg."

"Maar we hebben het voorbije EK geëvalueerd en de vooropgestelde doelstellingen zijn niet bereikt. We zijn er dan ook van overtuigd dat er een nieuwe impuls nodig is om deze groep naar een topresultaat op een eindtoernooi te stuwen."

België, vooraf getipt als een van de favorieten voor de eindzege, verloor in de kwartfinales van het EK verrassend van Wales (3-1).

Lees meer over:
Tip de redactie