Petr Cech heeft een punt gezet achter zijn loopbaan als international. De 34-jarige doelman speelde een recordaantal van 124 interlands voor Tsjechië.

De sluitpost maakte zijn besluit vrijdag bekend nadat hij in Praag werd benoemd tot speler van het jaar voor de nationale ploeg.

Cech speelde zijn laatste interland in het derde groepsduel op het EK tegen Turkije (2-0 verlies). Tsjechië werd met slechts één punt laatste in groep D.

Volgens de keeper nam hij zijn beslissing puur op basis van sportieve gronden. "Ik ben op een punt beland waar ik meer tijd moet nemen om te herstellen als ik optimaal wil blijven presteren", verklaart Cech op de website van zijn club Arsenal. "Als ik mijn carrière nog wil verlengen, moet ik daarin een balans zien te vinden."

"Ik ben nu 34 jaar en het volgende eindtoernooi is pas over twee jaar. In het voetbal is dat een heel lange periode. Ik wilde absoluut niet aan de kwalificatiereeks beginnen en dan halverwege stoppen."

Herinneringen

Met de nationale ploeg was Cech actief op het WK van 2006 en de EK's van 2004, 2008, 2012 en 2016. "Ik heb fantastische herinneringen opgedaan die ik altijd zal koesteren. Als kind was het mijn droom om in elk geval één interland te spelen."

"Maar je kunt de tijd niet stilzetten en soms moet je met het oog op de toekomst knopen doorhakken. Ik ben ervan overtuigd dat dit de juiste beslissing is."

Cech speelt sinds vorig jaar voor Arsenal, dat hem overnam van stadgenoot Chelsea. De Tsjech verdedigde liefst elf jaar het doel van de 'Blues'. Daarvoor speelde de sluitpost voor Stade Rennes, Sparta Praag en FK Chmel Blsany.