Nederland en België hebben geen verboden betalingen gedaan om het WK voetbal van 2018 binnen te halen, zo meldt de KNVB woensdag op basis van een onafhankelijk onderzoek.

Het onderzoek was ingesteld naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant van zaterdag 12 december. Daarin stond dat Nederland en België in 2009 stemmenronselaar Amadou Diallo tienduizend euro zouden hebben betaald.

Een jaar later grepen de Lage Landen naast het WK. De FIFA koos voor Rusland als organisator.

De bond verstrekte onderzoeksbureau Integis BV de opdracht uitgaande geldstromen van de stichting te onderzoeken en vast te stellen of er betalingen hebben plaatsgevonden aan de heren Diallo, Cristian Karembeu en Marc Schasny die in strijd zouden zijn met reglementen van de FIFA. De namen van Karambeu en Schasny kwamen naar voren na intern onderzoek.

Volgens Integis blijkt dat er géén betalingen geweest zijn aan Diallo, Karembeu en Schasny door de Stichting kandidatuur WK 2018 of door de KNVB.

Compensatie

Wel is door de stichting in termijnen een bedrag van 240.000 euro betaald aan de KBVB ter compensatie van onder verantwoordelijkheid van de Belgische voetbalbond aangegane verplichtingen aan Karembeu en Schasny. Aan Diallo zou enkel 138 euro zijn betaald als reiskostenvergoeding.

Integis heeft met de informatie waarover het kon beschikken niet kunnen waarnemen dat de drie bewuste personen geld zouden hebben aangeboden aan het uitvoerend comité van de FIFA. Bij het onderzoek van het bureau zijn ook geen overtredingen van de reglementen van de FIFA aan het licht gekomen.

De KNVB heeft het ministerie van VWS, de ethische commissie van FIFA en de KBVB op de hoogte gebracht van de bevindingen. De nationale voetbalbond benadrukt verder de betaling aan de KBVB niet met Nederlands overheidsgeld is gefinancierd.