Een Spaanse rechter heeft Lionel Messi en zijn vader Jorge Messi veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf wegens belastingontduiking.

Messi en zijn vader hoeven niet daadwerkelijk de gevangenis in, omdat gevangenisstraffen onder de twee jaar volgens de Spaanse wet als een proeftijd in vrijheid doorgebracht mogen worden.

De 29-jarige aanvaller van FC Barcelona krijgt ook een boete van 2 miljoen euro, zo meldt persbureau Reuters. Messi gaat overigens nog wel in beroep tegen de straf.

FC Barcelona laat in een verklaring na de uitspraak weten Messi en zijn vader volledig te steuen. "Messi is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de feiten waarvan hij beschuldigd wordt. De club zal Messi en zijn familie blijven ondersteunen in de eventuele komende stappen die ze nemen in deze zaak."

Portretrechten

Messi zou met hulp van zijn vader de Spaanse fiscus tussen 2007 en 2009 voor een bedrag van 4,1 miljoen euro hebben benadeeld met verzwegen inkomsten uit portretrechten.

De Argentijn heeft altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de fiscale fraude. Het Spaanse Openbaar Ministerie had eerder vrijspraak geëist voor Messi.