Björn Kuipers wil nog zeker tot en met het WK van 2018 door als internationaal scheidsrechter. Daarna zet hij waarschijnlijk een punt achter zijn internationale loopbaan.

De 43-jarige Nederlander kreeg maandag te horen dat hij op het EK in Frankrijk niet in aanmerking komt om de finale te fluiten. Voor Kuipers is dat een reden om langer door te gaan.

"Ik wil nog naar het WK in 2018. Als ik de finale op het EK had gehaald, was dat misschien een moment geweest om ermee te stoppen. Nu ga ik zeker nog twee jaar door", zegt de Oldenzaler woensdag tegen Tubantia.

Kuipers denkt dat het toernooi in Rusland zijn laatste klus gaat worden op internationaal vlak. "Dan ben ik 45 en dat lijkt me een mooi moment om er internationaal een punt achter te zetten."

Eerder mochten scheidsrechters maximaal tot een leeftijd van 45 jaar fluiten tijdens internationale wedstrijden. Die grens is inmiddels afgeschaft.

Op het EK had Kuipers de leiding over Duitsland-Polen (0-0), Kroatië-Spanje (2-1) en Frankrijk-IJsland (5-2). Hij floot in zijn loopbaan tot dusver vijf EK-duels en 112 internationale wedstrijden.

Strafschop

Volgens Kuipers komt hij op het EK niet in aanmerking voor de finale mede doordat hij tijdens Kroatië-Spanje niet ingreep toen doelman Danijel Subasic van de Kroaten ver naar voren kwam bij de gemiste strafschop van Sergio Ramos.

"We hebben het officieel niet gehoord, want je krijgt geen uitleg, maar we zijn waarschijnlijk afgerekend op één moment, op een uitvoering van een penalty in de zeventigste minuut van de wedstrijd", aldus Kuipers. "Maar even voor de duidelijkheid: tussen het moment van de aanloop van Ramos en het afdrukken zaten welgeteld 0.56 seconden."

"Daarin hadden wij dus moeten beslissen dat de keeper te ver uit zijn doel was gekomen. Ik praat daarmee niets goed, maar geef alleen aan hoe snel alles gaat. Wat vervolgens ook niet meewerkte was dat de strafschop werd gemist en dat het een groot land als Spanje betrof."

Kuipers zit al jaren in de hoogste klasse van Europese scheidsrechters en kwam in 2012 op het EK voor het eerst in actie tijdens een eindtoernooi. Hij floot ook op het WK van 2014.