Scheidsrechter Björn Kuipers maakt geen kans meer op de EK-finale. De 43-jarige Nederlander heeft maandag van de UEFA te horen gekregen dat hij dit toernooi niet meer in actie komt.

Kuipers had dit EK de leiding over drie wedstrijden. Hij floot zondagavond nog Frankrijk-IJsland (5-2) en was ook scheidsrechter bij Duitsland-Polen (0-0) en Kroatië-Spanje (2-1).

“Dit is balen. We hadden het doel om de finale te leiden en dat is helaas niet gelukt. De trots over onze prestaties op dit EK komt misschien op een later moment. Nu overheerst vooral de teleurstelling", aldus Kuipers.

Jonas Eriksson uit Zweden is aangesteld als scheidsrechter bij het halvefinaleduel Portugal-Wales. De andere wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland staat onder leiding van de Italiaan Nicola Rizzoli.

Coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, Dick van Egmond, vindt dat Kuipers het goed heeft gedaan. "We zijn trots op de prestaties van Björn en zijn mannen op dit toernooi. Zij waren de Nederlandse vertegenwoordiging op het EK en hebben drie wedstrijden in goede banen geleid."

"Net als voetballers willen scheidsrechters maar een ding, en dat is de finale halen. Maar Team Kuipers kan terugkijken op een uitstekend toernooi."

Vijfde EK-wedstrijd

Voor Kuipers was Frankrijk-IJsland zijn 112e internationale optreden en de vijfde EK-wedstrijd in zijn loopbaan.

Kuipers werd dit toernooi bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Pol van Boekel en Richard Liesveld fungeerden als vijfde en zesde official.