Feyenoord mag de eerstvolgende Europese wedstrijd toch met publiek spelen. Sporttribunaal CAS heeft dat maandag bepaald.

Aanvankelijk kregen de Rotterdammers van de UEFA een straf opgelegd van een Europees duel zonder publiek naar aanleiding van wangedrag van een deel van de aanhang in het Europa League-duel met AS Roma op 26 februari 2015.

Feyenoord vocht de straf met succes aan bij het CAS. Er is nu sprake van een voorwaardelijke sanctie met een proeftijd van drie jaar. De aanvankelijke straf betekende ook een boete van 50.000 euro op. Die sanctie blijft wel staan.

De UEFA bevond de fans na het duel met AS Roma schuldig aan racistisch gedrag, iets dat Feyenoord altijd heeft tegengesproken.

Feyenoord won afgelopen seizoen de KNVB-beker door in de finale FC Utrecht te verslaan. Daardoor komt de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst in het nieuwe seizoen uit in de groepsfase van de Europa League.

Gudde

Algemeen directeur Eric Gudde vindt de strafvermindering rechtvaardig, maar had gehoopt dat de sanctie helemaal zou worden teruggedraaid.

"In moreel opzicht raakte deze straf ons in de ziel", zegt hij op de website van Feyenoord. "Feyenoord is een multiraciale club in een multiraciale stad. Kijk maar eens op het veld, op de tribune of bij onze jeugdopleiding en je weet dat racisme heel ver van ons weg staat."

"In die zin ben ik dan ook teleurgesteld dat we het CAS tijdens een zes uur durende zitting niet volledig hebben kunnen overtuigen dat de veroordeling vanwege racisme door een supporter onzinnig is. Ik ben er behalve teleurgesteld en boos ook verbaasd over. Temeer daar we konden aantonen dat de supporter die de banaan op het veld gooide van Antilliaanse afkomst is."

Volgens Gudde was het aanvechten van de straf niet alleen een principekwestie. "Voor ons was dat weliswaar het belangrijkste, maar ook in sportief en financieel opzicht is het natuurlijk zeer belangrijk dat de straf van het moeten spelen van de eerste wedstrijd zonder supporters is omgezet in een voorwaardelijke straf."