Frankrijk heeft zondagavond met speels gemak de halve finale van het EK bereikt. Het gastland was in het Stade de France in Parijs met liefst 5-2 te sterk voor IJsland.

Halverwege was het al 4-0 door doelpunten van Olivier Giroud, Paul Pogba, Dimitri Payet en Antoine Griezmann, die nu met vier treffers alleen topscorer van het toernooi is.

Vlak na rust deed voormalig AZ- en Ajax-spits Kolbeinn Sigthorsson iets terug, maar vrijwel direct daarna was de marge weer vier toen Giroud zijn tweede treffer van de avond maakte. In de slotfase maakte Birkir Bjarnason de stand nog iets draaglijker voor IJsland.

Frankrijk is zodoende het vierde en laatste land dat zich plaatst voor de halve finale. Daarin is wereldkampioen Duitsland donderdag om 21.00 uur de tegenstander in Marseille. De andere halve eindstrijd gaat woensdag om dezelfde tijd in Lyon tussen Portugal en Wales.

Voor debutant IJsland zat een nieuwe stunt er geen moment in. In de vorige ronde wist het Engeland nog verrassend uit te schakelen dankzij een 2-1 overwinning.

Record

De avond begon nog met een record voor IJsland. Bondscoach Lars Lagerbäck koos voor dezelfde elf spelers in de basis als in de voorgaande wedstrijden. Niet eerder verscheen een land in vijf achtereenvolgende EK-duels in dezelfde opstelling aan de aftrap.

In de eerste minuten van de wedstrijd, die onder leiding stond van de Nederlander Björn Kuipers, deelden beide ploegen een plaagstootje uit. Gylfi Sigurdsson (IJsland) en Payet (Frankrijk) stichtten gevaar met een schot.

Het schot van Payet bleek een voorbode voor succes voor de Fransen, want binnen de eerste twintig minuten stond het al 2-0. In de twaalfde minuut schoot Giroud diagonaal raak op aangeven van Blaise Matuidi en acht minuten later kopte Pogba binnen uit een hoekschop.

IJsland moest vervolgens het spel gaan maken en dat ging de ploeg van Lagerbäck niet best af. Het kreeg nog wel een kansje via spits Jon Dadi Bödvarsson, maar het waren de Fransen die de score nog voor rust verder opvoerden. Payet trof doel met een diagonale schuiver en maakte daarmee zijn derde doelpunt van het toernooi.

Alsof het nog niet erg genoeg was voor de IJslanders werd het nog in de eerste helft 4-0. Griezmann ontsnapte aan de aandacht van de defensie en verschalkte doelman Hannes Halldorsson met een fraai stiftje.

Sigthorsson

Vlak na rust deed IJsland iets terug. Sigthorsson was attent bij de eerste paal en gleed de bal binnen. Tot een wederopstanding van de IJslanders leidde dat echter niet, want vrijwel direct erna was het al 5-1.

Halldorsson kwam onnodig zijn doel uit, waardoor Giroud zijn tweede doelpunt van de avond kon maken. In het vervolg geloofde IJsland het wel en was het vooral aan slordigheid van de Fransen te wijten dat de score niet hoger uitviel.

Desondanks was het slotakkoord voor IJsland. Bjarnason kopte raak en verzachtte daarmee een klein beetje de pijn voor de EK-debutant.

Video: IJslanders onverminderd trots