Gianluigi Buffon liet zijn tranen de vrije loop na de nederlaag van Italië tegen Duitsland na achttien strafschoppen in de kwartfinale van het EK. Hij beseft dat hij een unieke mogelijkheid heeft laten liggen.

"Dit was bijna misdadig", doelde hij op een penaltyserie waar maar geen einde aan leek te komen. "We waren zo dicht bij weer een heldhaftige daad. Ik had nu Europees kampioen moeten worden."

Italië had in de poulefase België al verslagen en in de achtste finale titelverdediger Spanje naar huis gestuurd op het EK. In de strafschoppenserie leek wereldkampioen Duitsland ook te worden geklopt.

Buffon stopte een penalty van Thomas Müller en zag Mesut Özil en Bastian Schweinsteiger ook falen. Helaas voor heel Italië werd de spanning ook te veel voor Simone Zaza, Graziano Pellè, Leonardo Bonucci en Matteo Darmian.

"Een paar keer dacht ik, nu gaan we winnen", bekende de 38-jarige doelman. "Maar helaas, dit doet echt pijn. We hadden misschien niet de beste spelers op dit EK, maar wel de beste ploeg. Dan kan je ver komen."

Stoppen

Van stoppen wil Buffon nog niet weten. Hij heeft het WK van 2018 al in zijn agenda gezet. Bij het EK van 2020 is hij 42 jaar oud.

Buffon werd in 2006 wereldkampioen met de Italianen. De Europese titel veroverde hij nog nooit. Na de zomer begint hij aan zijn zestiende seizoen als doelman van Juventus.