Manuel Neuer was zaterdag opgelucht dat hij zich met Duitsland ten koste van Italië plaatste voor de halve finales van het EK. De doelman sprak van een unieke strafschoppenserie.

Daarin waren de Duitsers uiteindelijk met 6-5 te sterk. Namens de ploeg van bondscoach Joachim Löw misten drie spelers, maar liefst vier Italianen faalden ook vanaf elf meter.

"Bizar, krankzinning, waanzinnig. Een serie als deze heb ik nog nooit meegemaakt. Het duurde erg lang, want er waren zo veel pogingen", keek de 30-jarige doelman van Bayern München terug.

"Degenen die er niet in gingen kan ik me zo voor de geest halen: de ene ging over, die ander door het midden en ik pakte er één met mijn rechterhand."

In de reguliere speeltijd kwam Italië nog wel op 1-1 uit een strafschop na een handsbal van Jérôme Boateng. Doelpuntenmaker Leonardo Bonucci miste later echter in de strafschoppenserie.

"Ik wilde voorkomen dat Bonucci twee keer zou scoren, dus ik hield hem tegen", aldus Neuer. "Er waren zoveel nemers, dat een goede voorbereiding niet echt meer mogelijk was. We hadden pech met de penalty in de reguliere speeltijd, maar ik denk dat we de betere ploeg waren."

Löw

Bondscoach Löw was vooral te spreken over de manier waarop Duitsland Italië bestreed. "We hebben slim gespeeld", vond Löw, die zich met een 3-4-2-1-systeem aanpaste aan de Italianen.

"We hebben ze met hun eigen middelen verslagen. We voetbalden erg intelligent", zei hij over het behoudende spel van zijn ploeg. "Het is geweldig dat we donderdag in de halve finale staan. Maar nu willen we het toernooi ook winnen."

Duitsland neemt het op het EK in de halve finales op tegen de winnaar van Frankrijk-IJsland. Die wedstrijd wordt zondagavond om 21.00 uur gespeeld in Parijs. De andere halve finale gaat tussen Wales en Portugal.

Video: Duitse fans vieren overwinning op Italië