Bondscoach Antonio Conte was zaterdagavond ondanks de uitschakeling met Italië tegen Duitsland in de kwartfinale van het EK erg te spreken over de prestatie die zijn ploeg had neergezet.

Nadat de wedstrijd in 1-1 was geëindigd, bleken de Duitsers iets beter in het nemen van strafschoppen (6-5). Voor Conte, die aan de slag gaat bij Chelsea, was het zijn laatste wedstrijd als bondscoach.

"Ik ben trots op deze jongens. Ze hebben bewezen dat ze van het Italiaanse shirt houden en hebben alles gegeven tegen een topland. We kunnen onszelf niets verwijten, omdat we het beste eruit hebben gehaald", aldus de 46-jarige Italiaan.

Conte was vooral content met de progressie die hij in korte tijd maakte met de 'Azzurri'. De Italianen gingen zonder verwachtingen het toernooi in en schakelden in de achtste finales nog titelverdediger Spanje uit.

"In de afgelopen anderhalve maand hebben we een team gevormd waarop heel Italië trots kan zijn. De wereldkampioen veranderde tegen ons het systeem. We hadden de kans om Duitsland uit te schakelen en dat maakt ons trots", verklaarde Conte.

"We gaan nu naar huis, maar de jongens verdienden het om door te gaan. We kunnen alleen spijt hebben van de manier waarop de strafschoppen verliepen, verder niets."

Beoordelen

Na de wedstrijd tegen Duitsland wilde de naar Chelsea vertrekkende Conte niet te veel terugblikken op zijn eigen werk bij de Italiaanse ploeg.

"Ik wil mezelf niet beoordelen, dat mogen anderen doen. Ik ben een ongelooflijke ervaring rijker en de jongens worden nu door iedere tegenstander gerespecteerd en gevreesd. Ik heb niet voor mezelf gestreden, maar voor het land."

Duitsland neemt het op het EK in de halve finales op tegen de winnaar van Frankrijk-IJsland. Die wedstrijd wordt zondagavond om 21.00 uur gespeeld in Parijs. De andere halve finale gaat tussen Wales en Portugal.