Van Praag vindt dat hij niet kan beoordelen of Infantino brandschoon is

Michael van Praag zegt dat hij niet kan beoordelen of FIFA-voorzitter Gianni Infantino brandschoon is. De KNVB-voorzitter vindt dat er eerst maar eens bewezen moet worden dat de Zwitser iets fout heeft gedaan.

"Ik lees in één krant dat de ethische commissie een onderzoek is gestart naar Infantino", zei Van Praag woensdag bij de NOS over een bericht eerder op de dag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De Duitse krant schreef dat Infantino vorige maand na de Champions League-finale in Milaan naar Rome vloog om de paus te bezoeken. Deze trip zou gefinancierd zijn door Russische zakenmannen en daardoor zou er sprake zijn van belangenverstrengeling en een schending van de FIFA-gedragscode.

"Maar ik wil eerst wel eens zien of dat ook echt zo is", zei Van Praag. "Er is niets bewezen en dus kan ik ook helemaal niet oordelen over het feit of Infantino brandschoon is."

De 46-jarige Infantino, die bij zijn aantreden in februari als opvolger van Sepp Blatter beloofde schoon schip te maken binnen de FIFA, raakte in korte tijd meerdere malen in opspraak. Zo wordt hem machtsmisbruik verweten en lekte er een opname uit waarin hij ontevreden was over zijn salaris van bijna 2 miljoen euro. Infantino eiste het dubbele.

Van Praag vindt echter niet dat Infantino iets kwalijk valt te nemen in de kwestie over zijn salaris. "Ik zou tevreden zijn geweest met twee miljoen euro. Hij is dat niet en dat mag. Je kunt altijd discussiëren over wat een terecht salaris is."

Impopulaire maatregelen

De eis van Infantino voor een hoger salaris lekte uit via een opname van een vergadering. Volgens Van Praag is dat een van de tekenen dat de voorzitter van de FIFA wordt tegengewerkt door andere mensen binnen de bond.

"Infantino is bezig om schoon schip te maken binnen de FIFA en daarvoor moet hij impopulaire maatregelen nemen. Er zijn uiteraard mensen die dat niet prettig vinden en daarom lekken zij opnames en andere dingen naar kranten."

"Hij wordt kortom van allerlei kanten tegengewerkt. Ik kan je zeggen, want ik heb hem een paar keer gebeld, dat dat vanaf dag één gebeurt. En dat is nou precies de reden dat er hervormd moet worden. Als ik voorzitter was geworden van de FIFA dan had ik waarschijnlijk in precies dezelfde situatie gezeten als Infantinio."

UEFA

Van Praag stelde zich aanvankelijk ook kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap, maar trok zich terug en sprak zijn steun uit voor Infantino. Hij is nu in de race om voorzitter te worden van de UEFA. 

De 68-jarige Nederlander vertelde dat hij tijdens het EK niet lobbyt bij collega's van andere bonden om stemmen te winnen. "Daar staat nu hun hoofd niet naar. Ik ga na het EK wel bij alle landen langs om uit te leggen wat er naar mijn mening moet veranderen bij de bond, maar vooral om naar hun wensen en opvattingen te luisteren."

"Een manifest met mijn programmapunten publiceer ik dan ook laat, want daarin verwerk ik alles wat ik gehoord heb bij de andere bonden."

De 55 leden van de Europese voetbalbond kiezen op 14 september in Athene een opvolger voor de Fransman Michel Platini, die een schorsing van vier jaar heeft gekregen vanwege een dubieuze deal met voormalig FIFA-baas Blatter.

Kandidaten kunnen zich tot 20 juli melden. Behalve Van Praag heeft ook Aleksander Ceferin, voorzitter van de Sloveense voetbalbond, zich kandidaat gesteld.

Tip de redactie