Dennis Bergkamp is komend seizoen niet meer te zien op de bank bij Ajax. De oud-aanvaller blijft wel volwaardig assistent van de nieuwe trainer Peter Bosz.

Dat maakte Bosz woensdag bekend op een persconferentie na de eerste training van de Amsterdammers.

De 47-jarige Bergkamp is onderdeel van het technisch hart van Ajax en gaat zich meer bezighouden met de doorstroming van talenten.

Hendrie Krüzen en Hennie Spijkerman zijn de andere assistenten van Bosz. Bergkamp werd in 2011 assistent onder toenmalig trainer Frank de Boer.

Bergkamp wilde volgens Bosz zelf niet meer op de bank zitten. "Dat heb ik te respecteren. Dennis blijft gewoon deel uitmaken van mijn staf. Het enige verschil is dat hij bij wedstrijden niet op de bank zal zitten. Dan zijn Hendrie Krüzen en Hennie Spijkerman mijn assistenten. Maar Dennis zal wel gewoon op de trainingen aanwezig zijn."

Younes

Ook had Bosz nog nieuws over Amin Younes. Ajax geeft de aanvaller geen toestemming om met het Duitse nationale team naar de Olympische Spelen te gaan. "Younes blijft gewoon hier, hij gaat niet naar de Spelen", aldus de trainer woensdag.

Voor de Amsterdammers betekent het dat de vleugelspeler tijdens de voorrondes van de Champions League op 26 of 27 juli gewoon beschikbaar is.

De nieuwe Colombiaanse spits Matteo Cassierra meldt zich volgende week bij Ajax.

Het is nog niet duidelijk wanneer Ajax over Davinson Sanchez kan beschikken. De verdediger, eveneens afkomstig uit Colombia, mag eerst met zijn club Atletico Nacional de Copa Libertadores afmaken. "Als hij zondag wordt uitgeschakeld in de halve finale, dan komt hij", vertelde Bosz. "Anders komt hij na de finale."

Feyenoord-verleden

Bosz heeft begrip voor de fans van Ajax die het lastig vinden dat iemand met een verleden bij Feyenoord nu hoofdtrainer in Amsterdam is. "Daar zijn er een aantal van, maar gelukkig denken ze niet allemaal zo", zei hij. "Ik snap dat en heb daar begrip voor. Het is aan mij om ook hen te overtuigen. We hebben in ieder geval hetzelfde doel. We willen dat Ajax op een mooie manier succesvol is. Daar ga ik mijn best voor doen."

Bosz werd eenmaal kampioen met Feyenoord en won drie keer de KNVB-beker. Na zijn loopbaan als voetballer ging hij als technisch manager aan de slag bij de club uit Rotterdam.

Bosz verklaarde trots te zijn dat hij De Boer mag opvolgen. "Frank heeft het hier zo goed gedaan, in soms lastige omstandigheden. Het is zo knap om zo lang succesvol te zijn met een ploeg. Op een gegeven moment leek het wel of Ajax nooit meer leuk speelde. Ik vond die kritiek erg onterecht. Petje af voor Frank de Boer."

Guardiola

De kans is groot dat de spelers van Ajax binnenkort beelden van elftallen van Josep Guardiola te zien krijgen. Bosz is groot fan van de trainer die zich op zijn beurt door Johan Cruijff heeft laten inspireren. "Als je ziet hoe hij Barcelona en Bayern München liet spelen", vertelde hij. "Dan vind ik dat geweldig."

Spelers van Ajax moeten zich van Bosz ook aan de zogenoemde 'vijfsecondenregel' houden. Guardiola introduceerde die term ooit bij Barcelona. "Het komt er in het kort op neer dat voetballers na balverlies niet teleurgesteld zijn, maar de bal na vijf seconden weer veroveren."