'Ethische commissie FIFA onderzoekt voorzitter Infantino'

De ethische commissie van de FIFA is een vooronderzoek gestart naar het handelen van Gianni Infantino, die sinds februari de nieuwe voorzitter is van de wereldvoetbalbond.

Bronnen binnen de FIFA hebben dat gemeld aan de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung. De FIFA wilde het nieuws niet bevestigen.

Infantino zou de regels over belangenverstrengeling hebben overtreden, toen hij na de afgelopen Champions League-finale in Milaan op 28 mei met zijn vrouw en moeder naar Rome is gevlogen om op bezoek te gaan bij de paus.

Het is niet duidelijk wie opdraaide voor de kosten van die vlucht, maar de reis zou zijn betaald door een Russische oligarch, wat tegen de gedragscode van de FIFA ingaat.

De Zwitser zou eerder tijdens een bestuursvergadering in mei in Mexico-Stad woedend zijn geweest toen hem een salaris werd aangeboden door de FIFA van 1,9 miljoen euro. Infantino's bezwaar: voorganger Sepp Blatter streek meer dan het dubbele op.

Opnames

Begin deze maand meldde Die Welt al dat Infantino FIFA-medewerkers opdracht zou hebben gegeven om geluidopnames van die besloten bestuursvergadering te vernietigen, iets wat eveneens tegen de regels is.

Deze geluidsopnames werden gepubliceerd door de Zwitserse kwant Tagesanzeiger. Hierin kwam aan het licht dat Infantino een van de functionarissen die zijn nieuwe salaris had vastgesteld, Domenico Scala, buiten de deur probeerde te werken.

Er is ook veel kritiek op Infantino omdat hij een statutenwijziging heeft doorgevoerd die hem in staat stelt onafhankelijke functionarissen te ontslaan. Door deze wijziging is Infantino ook in staat om onafhankelijke leden van de ethische commissie de laan uit te sturen.

Lees meer over:
Tip de redactie