Lionel Messi stopt als international van Argentinië na de verloren finale tegen Chili in de Copa América. Dat duel werd in de nacht van zondag op maandag gespeeld in de Verenigde Staten.

Argentinië verloor na een penaltyserie en de 29-jarige Messi miste de eerste penalty. Na het duel liet Messi weten dat hij zich heeft voorgenomen om een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten.

Een week geleden passeerde de sterspeler van FC Barcelona Gabriel Batistuta nog als topscorer aller tijden van Argentinië, met zijn 55e goal in de halve finale van de Copa America tegen de VS. De finale van het toernooi was zijn 113e en dus laatste interland. 

"Dit is al de vierde keer dat ik een finale verlies", liet Messi na afloop van het duel in New Jersey weten. "Ik heb alles gedaan om dat te doen wat ik het liefste wilde: een prijs winnen met Argentinië. Helaas mocht het niet zo zijn en dat doet pijn. Het is een schande, het is verbazingwekkend, maar het is mij niet gegeven."

"Het nationale elftal is nu over voor mij. Dat is mijn besluit", voegde de linkspoot toe. "Het is denk ik het beste voor iedereen. Het is niet voor mij weggelegd."

Video: Messi stopt als international

Messi stopt als international Argentinië
Messi stopt als international Argentinië

Vierde verloren finale

Voor Messi, die in januari voor de vijfde keer de Gouden Bal won, was het verloren duel tegen Chili de vierde finale die hij niet wist te winnen. Eerder ging het mis in de finales van de Copa America van 2007 en 2015, terwijl hij met Argentinië in 2014 de WK-finale in Brazilië verloor van Duitsland.

Messi debuteerde op 17 augustus 2005 voor Argentinië tegen Hongarije, een wedstrijd waarin hij 30 seconden na zijn invalbeurt al een rode kaart kreeg. Het eerste interlanddoelpunt van Messi maakte hij op 1 maart 2006 tegen Kroatië in een vriendschappelijk duel dat in het Zwitserse Basel werd gespeeld.

Hij scoorde het vaakst (vier keer) tegen Brazilië, Venezuela en Paraguay. Vijf van zijn 55 doelpunten vielen op WK's, één op het WK 2006 in Duitsland en vier op het WK van 2014 in Brazilië. Op de laatste Copa America scoorde de linkspoot ook vijf keer.

Video: Alle goals van Messi in nationale elftal Argentinië

Alle goals van Messi in nationale elftal Argentinië
Alle goals van Messi in nationale elftal Argentinië

Kritiek

Toch bleven de grootse successen voor Messi uit bij Argentinië. In zijn eigen land vroegen mensen zich af of Messi zich wel de beste speler aller tijden mag noemen. De vraag is vooral of zo'n speler zijn nationale ploeg niet eens de wereldtitel zou moeten hebben bezorgd.

Diego Maradona maakte Argentinië in 1986 wel wereldkampioen. Hij was altijd kritisch op Messi, zelfs vorige maand nog. "Hij heeft geen persoonlijkheid", zei Pluisje. "Hij mist het karakter om een leider te zijn."