De wereldvoetbalbond FIFA heeft de Argentijnse voetbalbond AFA onder toezicht geplaatst van een commissie. Deze moet de AFA helpen om de huidige financiële en bestuurscrisis op te lossen, maakte de FIFA vrijdag bekend.

De AFA stond 35 jaar onder leiding van Julio Grondona, totdat die in 2014 overleed. Sinds zijn dood is de bond in een financiële en bestuurlijke crisis geraakt.

De onafhankelijke commissie zal zich volgens de FIFA bezig houden met de dagelijkse bezigheden van de bond, de statuten bekijken en aanpassen aan de huidige FIFA-regels.

Ook gaat de commissie helpen met het organiseren van een nieuwe voorzittersverkiezing die uiterlijk 30 juni 2017 gehouden moeten worden. 

Luis Segura, de opvolger van Grondona, is per direct niet meer de voorzitter van de AFA. Zijn functie wordt tijdelijk ingevuld door Damian Dupiellet, de secretaris van de bond, totdat een nieuwe voorzitter en een nieuwe bestuursraad worden gekozen.

Stemmen

Bij een verkiezing die een jaar na de dood van Grondona werd gehouden eindigden beide kandidaten op 38 stemmen. Dit was opmerkelijk, omdat er maar 75 gedelegeerden konden stemmen.

"De beslissing om deze commissie in te stellen werd begin deze maand genomen door de FIFA en de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL bij een bezoek aan het hoofdkantoor van de AFA", zegt de FIFA in een verklaring.

Ondanks de problemen bij de voetbalbond, lijken de prestaties van het naionale Argentijnse efltal daar niet onder te lijden. De ploeg plaatste zich voor de finale van de Copa America die zondag wordt gespeeld in de Verenigde Staten. De ploeg neemt het op tegen Chili.