Ronnie Stam heeft ondanks een nog twee jaar doorlopend contract bij NAC Breda zijn loopbaan beëindigd. De 32-jarige geboren Bredanaar kampt met te veel fysieke problemen.

"Ik ben geboren met een slechte heup en daar krijg ik de laatste tijd steeds meer last van", aldus Stam vrijdag tegen BN DeStem. "De doktoren hebben gezegd dat als het niet meer hoeft, ik beter kan stoppen om aan mijn lichaam te denken."

"Ik kan absoluut nog mee op het hoogste niveau, maat ik voel ook dat ik steeds meer moeite moet doen om op niveau te blijven. Mijn lichaam sputtert tegen."

"Daarom dat ik deze beslissing heb genomen. Ik ga nu een jaartje afstand nemen en veel tijd doorbrengen met mijn kinderen. En in België wil ik met mijn trainerscursus beginnen."

Kampioen

Stam doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en NAC en debuteerde in 2003 voor de Brabanders in het betaalde voetbal.

De back annex middenvelder vertrok in 2008 naar FC Twente, waarmee hij in 2010 kampioen werd. Dat leverde hem een transfer op naar Wigan Athletic, waar Stam drie seizoenen in de Premier League speelde.

Tussen 2013 en 2015 was de Brabander actief voor Standard Luik, waarna hij vorig jaar zomer terugkeerde bij NAC.

"Ik had als klein kind veel dromen. Die zijn allemaal uitgekomen", stelt Stam. "Ik heb in de top gespeeld, prijzen gewonnen en mooie transfers gemaakt."