Keeperstrainer Patrick Lodewijks verlaat Feyenoord na veertien jaar. De oud-doelman gaat dezelfde functie vervullen bij Everton, waar hij wordt herenigd met Ronald Koeman.

De 49-jarige Lodewijks werkte tussen 2011 en 2014 bij Feyenoord al samen met Koeman, die vorige week werd aangesteld als de nieuwe manager van Everton.

Het contract van Lodewijks in De Kuip liep nog twee seizoenen door, waardoor de Premier League-club een afkoopsom moet betalen voor de Brabander.

"Ik besef dat ik een heel mooie club ga verlaten, maar ik kon deze kans niet laten lopen", reageert de oud-keeper van PSV en FC Groningen woensdag op de site van Feyenoord.

Lodewijks was tussen 2002 en 2007 doelman bij Feyenoord. De afgelopen negen jaar was hij werkzaam als keeperstrainer bij de Rotterdammers. Ook was hij drie seizoenen coach van Jong Feyenoord.

Gek gevoel

De geboren Eindhovenaar ging na het WK van 2014 ook aan de slag als keeperstrainer bij Oranje. Daar stopte hij in augustus vorig jaar mee, omdat hij na het overlijden van zijn vrouw meer tijd met zijn familie wilde doorbrengen.

"Werken in de Premier League, dat is voor mij een geweldige kans die ik niet wil en kan laten lopen", aldus Lodewijks. "Ik heb er uiteraard veel over gesproken met mijn dochters en naaste familie, zij staan volledig achter deze stap."

"Het is een gek gevoel om Feyenoord na zo'n lange tijd te verlaten en dat doe ik dan ook met pijn in mijn hart. Ik ben een echte Feyenoorder geworden."

"We bedanken Patrick voor alle inzet voor Feyenoord, eerst als keeper en de afgelopen jaren als keeperstrainer en coach van de beloften", zegt technisch directeur Martin van Geel.

Opvolger

Ronald Koeman nam met zijn broer Erwin Koeman en Jan Kluitenberg al twee Nederlandse assistenten mee van zijn vorige club Southampton naar Goodison Park.

De oud-international verliet Southampton vorige week na twee succesvolle seizoenen en tekende een contract voor drie jaar bij Everton.

Lodewijks en Erwin Koeman kennen elkaar nog van de periode 2005-2007, toen laatstgenoemde hoofdtrainer was van Feyenoord.

De Eredivisieclub beraadt zich nog op een opvolger voor Lodewijks. Khalid Benlahsen, hoofdverantwoordelijk voor de keepers van de jeugdopleiding van de Rotterdammers, zal zondag bij de eerste training de taken waarnemen.