Voetbal

Kroaten winden zich op over eigen supporters

De Kroatische spelers hadden vrijdag na de turbulente EK-wedstrijd tegen Tsjechië (2-2) in Saint-Étienne geen goed woord over voor hun eigen fans.

"Ik kan niet begrijpen waarom we energie hebben moeten verspillen aan onze eigen supporters'', sprak Ivan Perisic hoofdschuddend namens veel ploeggenoten.

De scorende middenvelder (1-0) doelde op de incidenten in de slotfase van de wedstrijd. Kroatië leidde met 2-1 toen er vanuit een hoek van het stadion, waar veel Kroatische fans verbleven, brandend en ontploffend vuurwerk op het veld werd gegooid. Ook ontstonden flinke vechtpartijen op de tribunes.

De Engelse arbitrage legde het duel stil, waarna de Kroatische spelers hun rellende aanhang trachtten te kalmeren. Na ongeveer vijf minuten kon de wedstrijd worden hervat, met de niet meer verwachte gelijkmaker van Tsjechië in de extra tijd als pijnlijk gevolg voor Kroatië.

Rakitic

Ivan Rakitic, de man die voor 2-0 zorgde, reageerde aangeslagen op de incidenten in Saint-Étienne. "Als zij zich niet fatsoenlijk kunnen gedragen op de tribunes, dan hebben wij het op het veld misschien ook niet verdiend'', zei hij over het wangedrag van zijn landgenoten. "We raakten ons ritme kwijt doordat het duel moest worden onderbroken vanwege het gedrag van onze eigen supporters.''

Bondscoach Ante Cacic van Kroatië wil de relschoppers absoluut geen fans noemen. "Het zijn hooligans, voor wie negentig procent van de Kroatische supporters zich schaamt. Wat hier is gebeurd, noem ik een terreurdaad.''

De tuchtcommissie van de UEFA zal zaterdag, als alle rapporten over de wanordelijkheden binnen zijn, een strafzaak beginnen.

Lees meer over:
Tip de redactie