FC Twente wint beroepszaak en blijft in Eredivisie

FC Twente speelt komend seizoen toch in de Eredivisie. De club uit Enschede heeft de beroepszaak tegen de licentiecommissie gewonnen, zo meldt de KNVB vrijdag.

Door de uitspraak van de beroepscommissie moet De Graafschap komend seizoen alsnog in de Jupiler League spelen.

FC Twente komt weg met een boete van 181.000 euro wegens vier ernstige overtredingen van het licentiereglement. "Wij hopen dat we nu een streep kunnen zetten onder het verleden", zegt interim-bestuurder Onno Jacobs in een eerste reactie.

"Er is voor FC Twente veel werk aan de winkel, want door dit alles is een grote achterstand ontstaan wat betreft de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Die achterstand moeten we met de steun van onze achterban zo snel mogelijk inhalen."

De licentiecommissie van de KNVB wilde FC Twente straffen met degradatie naar de Jupiler League vanwege het financiële wanbeleid van de afgelopen jaren. De club vindt echter dat er alles aan is gedaan om schoon schip te maken.

Om degradatie te voorkomen spande FC Twente eerst een kort geding aan bij de burgerrechter, maar die stelde vorige week de licentiecommissie in het gelijk. FC Twente ging daarop in beroep bij de licentiecommissie en greep daarmee de laatste strohalm.

Video: Tranen van vreugde bij fans FC Twente

Schoon-schipverklaring

De onafhankelijke beroepscommissie stelde de licentiecommissie op een aantal aspecten in het gelijk, maar FC Twente wint de zaak op basis van de interpretatie van de zogenoemde ‘schoon-schipverklaring’ die FC Twente in mei afgaf.

Daarmee verklaarde de club dat het alle misstanden uit het verleden bij de licentiecommissie bekend had gemaakt. 

FC Twente ging ervan uit dat de overtredingen die de club bekendmaakte in de periode tussen december 2015 en april 2016, niet zouden worden meegewogen in de beoordeling voor het behoud van de licentie. De licentiecommissie deed dat echter wel.

De conclusie van de beroepscommissie is dat FC Twente na het decemberbesluit volledig schoon schip maakte en dat de opgedoken belastende informatie daar een gevolg van is. Om die reden weegt de beroepscommissie die overtredingen niet mee in de afweging of FC Twente wel of niet de licentie mag behouden.

De Graafschap

De Graafschap zou bij een degradatie van FC Twente komend seizoen in de Eredivisie spelen. De 'Superboeren', die er in de nacompetitie niet in slaagden om lijfsbehoud te realiseren, moeten nu toch in de Jupiler League spelen. 

De Graafschap is nu in beraad over eventuele vervolgstappen. "Wij zijn 27 dagen lang gegijzeld", zegt technisch manager Peter Hofstede in een eerste reactie tegen Voetbal International. "Wij hadden dit niet verwacht, ik denk niemand."

Lees meer over:
Tip de redactie