Cristiano Ronaldo is niet te spreken over de manier waarop de spelers van IJsland dinsdagavond het gelijkspel (1-1) tegen Portugal vierden. 

"Ik dacht dat ze het EK al gewonnen hadden, zo vierden de spelers het punt na afloop", reageerde een teleurgestelde Ronaldo na de wedstrijd. Portugal kwam in het EK-duel in Saint-Étienne wel op voorsprong door een doelpunt van Nani, maar Birkir Bjarnason tekende na rust voor de gelijkmaker. 

"IJsland probeerde niks", klaagde Ronaldo. "Ze hebben alleen maar verdedigd, verdedigd en verdedigd en gecounterd. Het was een gelukkige avond voor hen. Wij hadden de drie punten verdiend, maar het is prima zo."

Het was voor IJsland hoe dan ook een historische avond. Het kleinste land dat zich ooit voor het EK kwalificeerde, speelde bij het debuut op een eindtoernooi gelijk. En dat terwijl bijna 10 procent van de totale bevolking (330.000) als supporter aanwezig was in Saint-Étienne. Ronaldo kon zich bij de vreugde niets voorstellen. 

"Het was ongelooflijk. Als ze niet proberen te voetballen en alleen maar willen verdedigen, toont dat alleen maar hun bekrompen mentaliteit aan. Ze gaan geen rol van betekenis spelen in deze competitie", besloot de Portugese sterspeler.

Slechte verliezer

IJsland-verdediger Kari Arnason vindt Ronaldo maar een slechte verliezer. "Wat verwacht hij van ons? Dat we spelen als Barcelona? Hij loopt alleen te zeuren en gaat vooral vaak liggen", zei de geboren Zweed tegen een groep journalisten.

Arnason was realistisch over de kansen van IJsland tegen de sterker geachte Portugezen, maar vond uiteindelijk dat een stunt er in zat. "Natuurlijk waren wij de underdog. We speelden als de underdog, maar we hadden pech dat we uiteindelijk niet wonnen."

Volgens Arnason had de IJslandse bondscoach Lars Lagerback geen speciale opdrachten gegeven voor het bespelen van Ronaldo. "We hebben niet extra op hem gelet. Iedereen weet uiteraard hoe goed hij is, dus je houdt hem altijd in de gaten. Maar er was geen speciaal plan om hem af te stoppen. We wisten gewoon dat we steeds bij hem in de buurt moesten blijven en dat werkte perfect."

IJsland vervolgt het EK zaterdag met een duel in Marseille tegen Hongarije, dat aan de leiding gaat in Groep F. Ronaldo speelt met Portugal het tweede duel tegen Oostenrijk. Dat duel is zaterdag in Parijs.