Voetbal

Reading bevestigt komst trainer Stam

Jaap Stam is maandag gepresenteerd als nieuwe trainer van Reading. De 43-jarige oud-international heeft bij de Engelse formatie voor twee jaar getekend.

Stam neemt Andries Ulderink en Said Bakkati mee als assistenten naar de club die uitkomt op het tweede niveau in Engeland. Dat drietal werkte afgelopen seizoen ook al samen bij Jong Ajax.

Bij die club vertrok Stam aan het eind van het seizoen, omdat hij graag bij het eerste elftal van een club aan de slag wilde gaan. 

"Ik was op zoek naar een club waar ik echt iets kon bereiken", zei de oud-speler van onder meer PSV, Manchester United, Lazio en Ajax.

Ambitie

Stam sprak voor zijn komst uitgebreid met technisch directeur Brian Tevreden. "Onze ideeën komen erg overeen. Dat heeft me overgehaald. De ambitie die ik als speler had, heb ik ook als trainer."

Doel is om met Reading mee te strijden om promotie naar de Premier League. "Dat wordt niet makkelijk", erkende Stam. "Het Championship is een hele zware competitie, met veel goede ploegen. We gaan er alles aan doen."

Het Engelse Championship geldt als de sterkste competitie onder het hoogste niveau ter wereld, waarin veel geld omgaat. Clubs als Aston Villa, Newcastle United, Leeds United en Nottingham Forrest spelen komend seizoen in de competitie.

Stam speelde 67 interlands voor Oranje. Hij maakte in 2007 abrupt een einde aan zijn loopbaan, omdat hij de motivatie miste. Hij ging daarna bij PEC Zwolle aan de slag als assistent-trainer, waarna hij in 2011 bij zijn oude club Ajax neerstreek.

Tip de redactie