Piqué voorkomt met late goal averij Spanje tegen Tsjechië

Regerend Europees kampioen Spanje is donderdag in het eerste duel op het EK in Frankrijk ontsnapt aan een gelijkspel. Gerard Piqué kopte in de slotfase raak tegen Tsjechië: 1-0. 

Lange tijd leken Spanje en Tsjechië in Toulouse af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. De Tsjechen hielden verdedigend lang stand en zagen de Spanjaarden ook een flink aantal kansen missen.

Niet geheel verrassend was Spanje de dominante ploeg in Toulouse. Tsjechië was vooral in de beginfase enkele keren gevaarlijk, maar wist de Spaanse doelman David de Gea niet echt op de proef te stellen. 

Spanje had een aantal grote kansen in de eerste helft, via onder meer twee keer Alvaro Morata en David Silva. Hun inzetten waren niet goed genoeg om de Tsjechische doelman Petr Cech te verassen.

Hubnik

Na rust begon Spanje opnieuw met veel druk op het doel van Tsjechië. Roman Hubnik was van grote waarde voor zijn ploeg. Eerst werkte de verdediger een voorzet van Morata met enig fortuin via de paal naast, vervolgens blokte de Tsjech een inzet van Silva.

Hubnik was tien minuten na rust ook zelf dicht bij een doelpunt. Zijn puntertje uit een vrije trap was echter te zacht om De Gea te verschalken. Weer tien minuten later haalde Cesc Fabregas een kopbal uit een corner van Theodor Gebre Selassie maar net van de doellijn. 

Ook Jordi Alba, opnieuw Silva en invaller Aritz Aduriz waren niet in staat om Cech te kloppen, waardoor Spanje zich op leek te moeten gaan maken voor puntenverlies in het eerste duel. 

Piqué

Het was Ramos' collega in het centrum Piqué die uiteindelijk toch de ban brak voor Spanje. De verdediger kopte een voorzet van zijn Barcelona-teammaat Andres Iniesta achter de kansloze Cech.

Even leek het alsnog mis te gaan voor de Spanjaarden. Vladimir Darida kreeg in de negentigse minuut nog een vrije schietkans in het Spaanse strafschopgebied. Helaas voor de Tsjechen bleek De Gea paraat. 

Spanje gaat door de nipte winst aan kop in Groep D, samen met Kroatië, dat zondag al won van Turkije. Beide koplopers hebben hetzelfde aantal punten en hetzelfde doelsaldo. Spanje treft vrijdag Turkije. Kroatië neemt het dan op tegen de Tsjechen.

Tip de redactie