De UEFA wil Rusland en Engeland uitsluiten van verdere deelname aan het EK voetbal in Frankrijk als de ongeregeldheden met supporters aanhouden.

Die waarschuwing gaf de Europese voetbalbond zondag naar aanleiding van de rellen die speelstad Marseille de afgelopen dagen in zijn greep hielden. 

Russische fans drongen zaterdag in het Stade Vélodrome van Marseille vakken binnen waarin Engelse voetbalsupporters zaten, wat tot vechtpartijen en paniek leidde. Dit gebeurde na het duel tussen Engeland en Rusland (1-1). 

Video: Rellen in speelstad Marseille

Rellen tussen Engelse en Russische fans in Marseille
Rellen tussen Engelse en Russische fans in Marseille

Zaterdag overdag en ook in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd kwam het in de binnenstad van de Franse kuststad al tot zware gevechten tussen Russische en Engelse supporters. Ook aanhangers van Olympique Marseille en de lokale jeugd waren regelmatig bij de rellen betrokken. 

Bij de ongeregeldheden raakten zeker twee Engelse supporters zwaargewond. Volgens Engelse media klagen Engelse supporters dat ze in de Franse stad continu worden geprovoceerd en aangevallen door lokale relschoppers en Russische hooligans. Een deel van de Engelse aanhang gedroeg zich volgens de officiële supportersvereniging ook niet naar behoren.

De tuchtcommissie van de UEFA heeft een strafonderzoek ingesteld naar de Russische voetbalbond. Fans uit dat land staken zaterdag ook vuurwerk af in het stadion en maakten zich schuldig aan racistisch gedrag.

Franse media melden dat de regering van Frankrijk de verkoop en consumptie van alcohol rondom het EK in zogenoemde risicogebieden wil verbieden. Dat zou de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zondag gevraagd hebben aan de lokale autoriteiten.