Engeland laat in extremis zege glippen tegen Rusland

Engeland is met een teleurstellend resultaat begonnen aan het EK. De 'Three Lions' kwamen in Stade Vélodrome in Marseille niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Rusland.

Vasili Berezutski dompelde de Engelsen in de blessuretijd van de wedstrijd in rouw door de gelijkmaker binnen te koppen. De vedediger van de Russen maakte zo de 1-0 van Eric Dier in de 73e minuut ongedaan.

Direct na afloop braken er rellen uit in het stadion. Er werd met vuurwerk gegooid en veel mensen probeerden te vluchten voor vechtpartijen. In de middag was het ook al onrustig geweest in de binnenstad en raakten er tientallen mensen gewond.

Eerder zaterdag won Wales met 2-1 van Slowakije, waardoor de equipe van sterspeler Gareth Bale aan de leiding gaat in groep B. Engeland treft donderdag Wales, terwijl Rusland een dag eerder stuit op Slowakije.

Engeland won nog nooit het eerste duel op een EK. De Engelsen zijn nu vijf keer met een gelijkspel begonnen en vier keer met een nederlaag.

Lallana

Engeland begon nog wel goed aan de wedstrijd. Adam Lallana had de ploeg van bondscoach Roy Hodgson al in de zevende minuut op voorsprong kunnen schieten. De middenvelder schoot echter op aangeven van Kyle Walker recht op doelman Igor Akinfeev. Even daarvoor was Dele Alli al gevaarlijk geweest met een schot van ver.

Rusland was voornamelijk bezig met verdedigen en stichtte af en toe gevaar uit standaardsituaties. Zo moest keeper Joe Hart handelend optreden bij een kopbal van Sergei Ignashevich.

Rusland liet verder de bal aan Engeland, dat moeite had om uitgespeelde kansen te creëren. Bij de mogelijkheden die er wel waren, hadden Lallana en Rooney het vizier niet op scherp staan.

Smolov

Na rust was het spelbeeld hetzelfde, al toonde Rusland in de openingsfase wat meer bravoure. Dat leverde ook wel wat dreiging voor het doel van Hart op, maar geen grote mogelijkheden. Oud-Feyenoorder Fjodor Smolov was wel dichtbij met een geplaatst schot.

Nadat Rooney nog een keer op Akinfeev was gestuit, scoorde Dier toch voor Engeland. In de 73e minuut knalde hij uit een vrije trap van zo'n twintig meter de bal hard langs Akinfeev: 1-0.

Rusland probeerde in de slotfase wat aan die achterstand te doen, maar het ontbeerde de ploeg aanvankelijk aan stootkracht. In de extra tijd kwam de bal echter op het hoofd van Berezutski, die Hart met een mooie kopbal kansloos liet.

Tip de redactie