FC Twente gaat uit van faillissement bij opgelegde degradatie

FC Twente vraagt volgende week het faillissement aan als ook de beroepscommissie van de KNVB vasthoudt aan de opgelegde degradatie van de club naar de Eerste Divisie.

Woordvoerder Marcel Wendrich bevestigt aan TC/Tubantia dat er een faillissementsaanvraag wordt voorbereid.

"Het bestuur heeft met een registeraccountant alle scenario’s doorgerekend. Daaruit blijkt in alle variaties dat er een tekort van tientallen miljoenen ontstaat als de club degradeert. Er rest dan niets anders dan zelf het faillissement aan te vragen."

FC Twente verloor vrijdag het kort geding dat de club had aangespannen tegen de KNVB om de opgelegde degradatie ongedaan te maken. Na het vonnis meldden de eerste schuldeisers zich bij de Tukkers om hun geld terug te eisen van de noodlijdende club.

Vrijdagavond en zaterdagochtend overlegde FC Twente met een delegatie van de gemeente Enschede om tot een oplossing te komen en daar kwam ook een faillissementsaanvraag ter sprake.

Salarissen bevroren

FC Twente heeft de betaling van de salarissen aan het personeel voor de maand juni inmiddels bevroren. De lonen worden niet meer uitbetaald als het faillissement inderdaad wordt aangevraagd.

Verschillende schuldeisers vrezen dat FC Twente, dat een schuld van ongeveer 80 miljoen euro heeft, niet meer aan de afgesproken betalingsregeling kan voldoen als de club in de Eerste Divisie voetbalt. Onder hen zijn investeringsmaatschappij Doyen en enkele Engelse geldschieters die de vereniging uit Enschede 8,5 miljoen euro hebben geleend.

Beroepscommissie

De beroepscommissie van de KNVB buigt zich nog over de straf die de licentiecommissie heeft opgelegd en doet waarschijnlijk maandag uitspraak, maar de kans is groot dat de beroepscommissie een besluit neemt dat aansluit bij het vonnis van de rechter. 

Interim-directeur Onno Jacobs Jacobs liet vrijdag weten dat FC Twente de uitspraak van de beroepscommissie afwacht alvorens een besluit te nemen over een beroep op het vonnis van de rechter. Ook de KNVB wacht die uitspraak af.

Passende straf

FC Twente wil in de Eredivisie blijven uitkomen, omdat het nieuwe bestuur heeft voldaan aan alle voorwaarden die in december zijn gesteld. De KNVB vindt degradatie een passende straf voor de manier waarop de oude beleidsmakers de club hebben bestuurd.

Bovendien stelt de clubleiding dat FC Twente de degradatie niet aan kan, omdat enkele financiële afspraken in het reddingsplan dan komen te vervallen. Die zijn immers gebaseerd op een Eredivisie-licentie.

Mocht FC Twente naar de Eerste Divisie degraderen, dan mag De Graafschap volgend seizoen toch weer op het hoogste niveau uitkomen. De Achterhoekers hebben al aangekondingd juridische stappen te nemen, mocht de degradatie van FC Twente alsnog ongedaan worden gemaakt.

Lees meer over:
Tip de redactie