FC Twente verliest kort geding tegen KNVB over opgelegde degradatie

FC Twente heeft het kort geding verloren dat de club had aangespannen tegen de KNVB om de opgelegde degradatie ongedaan te maken.

Dat blijkt vrijdag uit de schriftelijke uitspraak van de rechtbank in Utrecht. Zowel FC Twente als de KNVB kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan. Interim-directeur Onno Jacobs sprak wel al van "een mokerslag" voor zijn club. "We zijn zeer teleurgesteld."

Half mei maakte de KNVB bekend dat het FC Twente wil straffen met degradatie naar de Jupiler League vanwege het financiële wanbeleid van de club in de afgelopen jaren. Dat was voor de Tukkers reden om een kort geding aan te spannen. 

De rechter oordeelt in het vonnis echter dat de KNVB in redelijkheid tot het besluit om Twente degradatie op te leggen is gekomen. "De KNVB heeft bij haar beslissing rekening gehouden met de inspanningen van FC Twente voor een nieuwe toekomst en de belangen van de medewerkers, financiers en supporters", aldus de rechter.

Vrijbrief

Volgens de rechter heeft Twente een besluit van de licentiecommissie in december om de licentie van Twente voorwaardelijk in te trekken "als een vrijbrief opgevat".

"Tussen de KNVB en FC Twente zijn afspraken gemaakt over nader onderzoek", aldus het vonnis. In die afspraken werd onder meer opgenomen dat Twente de licentie zou behouden, mits aan een aantal voorwaarden werd voldaan. Onder die voorwaarden vielen onder meer een garantstelling van de gemeente Enschede en een crediteurenakkoord met oud-bestuurders. 

Na de afspraken in december werd door de licentiecommissie van de KNVB echter nog meer belastende informatie gevonden over Twente. Dat was genoeg reden om ondanks de afspraken degradatie naar de Jupiler League op te leggen.

"De club dacht dat zij niet gestraft zou worden als zij misstanden uit het verleden voor 1 mei 2016 zou melden. Volgens de rechter had FC Twente het Decemberbesluit niet als een vrijbrief mogen opvatten. De licentiecommissie mocht consequenties verbinden aan de uitkomsten van het onderzoek", zo wordt gesteld in het vonnis. 

Video: Reactie FC Twente op verlies kort geding

Beroepscommissie

De beroepscommissie van de KNVB buigt zich nog over de straf die de licentiecommissie heeft opgelegd en doet waarschijnlijk maandag uitspraak. FC Twente heeft wel een kort geding aangespannen tegen de gehele bond, waar de beroepscommissie dus ook onder valt.

De kans is dus groot dat de beroepscommissie een besluit neemt dat aansluit bij het vonnis van de rechter. Aan dat vonnis kan de commissie zelf ook niets meer veranderen, maar de commissie kan wel het besluit van de licentiecommissie om Twente degradatie op te leggen ongedaan maken.

Jacobs laat weten dat FC Twente de uitspraak van de beroepscommissie afwacht alvorens een besluit te nemen over een beroep op het vonnis van de rechter. Ook de KNVB wacht die uitspraak af.

Passende straf

Twente wil in de eredivisie blijven uitkomen, omdat het nieuwe bestuur heeft voldaan aan alle voorwaarden die in december zijn gesteld. De KNVB vindt degradatie een passende straf voor de manier waarop de oude beleidsmakers de club hebben bestuurd.

Bovendien stelt de clubleiding dat Twente de degradatie niet aan kan, omdat enkele financiële afspraken in het reddingsplan dan komen te vervallen. Die zijn immers gebaseerd op een eredivisie-licentie.

De Graafschap

Mocht FC Twente naar de Eerste Divisie degraderen, dan mag De Graafschap volgend seizoen toch weer op het hoogste niveau uitkomen. De Achterhoekers verloren in de nacompetitie van Go Ahead Eagles, maar zijn bij terugzetting van Twente de eerste in lijn om de plaats van de Tukkers in te nemen, mochten die definitief degraderen. 

De Graafschap heeft al aangekondingd juridische stappen te nemen, mocht de degradatie van FC Twente alsnog ongedaan worden gemaakt.

Lees meer over:
Tip de redactie