Daley Blind nog steeds 'doodziek' van missen EK

Daley Blind (26) ziet er tegenop dat het EK voetbal in Frankrijk vrijdag van start gaat zonder het Nederlands elftal. De verdediger van Manchester United en Oranje is nog altijd "doodziek" van de mislukte kwalificatie.

"De zware weken komen er nu aan", zegt Blind in gesprek met Voetbal International. De linkspoot beseft dat het voor Nederlandse voetbalfans nog steeds moeilijk te verkroppen is dat Oranje ontbreekt. 

"Met het Nederlands elftal een eindtoernooi missen, dat mag gewoon niet gebeuren, heel simpel", zegt Blind. "Ik snap de teleurstelling van het volk, maar vergis je niet wat het EK met ons als spelers doet."

"Ik ben er nog altijd doodziek van", vervolgt hij. "Vaak lijkt het alsof de mensen denken dat wij dat niet voelen. Maar juist de spelers worden er elke dag mee geconfronteerd, zij voelen misschien nog wel meer teleurstelling."

Knop moet om

Blind wil echter graag vooruit kijken en zich focussen op de kwalificatie voor het WK in Rusland in 2018. "We kunnen het er heel lang over hebben, maar de realiteit is dat we niet in Frankrijk zijn."

"We kunnen er toch niets meer aan veranderen, hoe pijnlijk het ook is. De kater moet zijn verwerkt en de knop moet om, want in september wachten direct hele belangrijke duels", stelt Blind. "Het missen van een eindtoernooi moet hoe dan ook een incident zijn, over twee jaar in Rusland mogen we niet ontbreken."

Voldoende kwaliteit

Blind verwacht realisme bij de spelers van Oranje, dat op 6 september begint met een belangrijk uitduel in de kwalificatie, tegen directe concurrent Zweden. Op 10 oktober wacht de thuiswedstrijd tegen Frankrijk. 

"We hebben zeker wel voldoende kwaliteit, alleen het is nu wel belangrijk dat het eruit gaat komen. Jonge en getalenteerde spelers dienen zich aan, met een groep jongens die al langer meelopen. Het besef is er dat we aan woorden niet zoveel hebben, het moet op het veld gebeuren."

"Het klopt dat de selectie niet meer bestaat uit een hele groep individuele topspelers, die bij de grootste clubs in Europa spelen", analyseert de verdediger. "Dat is gewoon een feit, maar dat hoeft niet direct te zeggen dat we als team niet kunnen presteren. Een hechte ploeg, die alles geeft, kan ook een kwaliteit zijn."

Lees meer over:
Tip de redactie