Giampiero Ventura is aangesteld als de nieuwe bondscoach van Italië. De 68-jarige oefenmeester neemt de functie na het EK over van Antonio Conte.

Ventura tekent een contract tot en met het WK van 2018 in Rusland. Dat bevestigde de Italiaanse voetbalbond FIGC dinsdag op de website.

"Hij was al een paar maanden onze eerste keus", verklaarde bondsvoorzitter Carlo Tavecchio. "Hij is een voetbalmeester en heeft in het verleden al veel spelers klaargestoomd voor de nationale ploeg."

"Bovendien heeft hij veel ervaring met het werken met jonge spelers. Deze aanstelling is de eerste stap bij het versterken, specialiseren en professionaliseren van het Italiaanse team."

Vorige maand leverde de ervaren coach na vijf seizoenen zijn contract in bij Torino, waarmee hij op de twaalfde plaats was geëindigd in de Serie A.

Eerder was Ventura werkzaam voor onder meer Bari, Pisa, Hellas Verona, Napoli, Cagliari, Udinese en Sampdoria.

Conte

Conte kondigde in maart al aan na het EK af te zwaaien als bondscoach van de 'Azzurri'. De 46-jarige oud-international gaat na de titelstrijd in Frankrijk aan de slag als manager van Chelsea.

Italië begint het EK maandag met een wedstrijd tegen België. Daarna volgen in de groepsfsase nog ontmoetingen met Zweden en Ierland.

Ierland

EK-tegenstander Ierland verlengde dinsdag de contracten van bondscoach Martin O'Neill en diens assistent Roy Keane tot en met het WK van 2018.

De 64-jarige O'Neill toonde zich verheugd met de nieuwe verbintenis. "Het is deze laatste dertig maanden een voorrecht geweest om bondscoach van Ierland te zijn. We gaan met een goed gevoel en veel gretigheid naar Frankrijk."

O'Neill, oud-coach van onder meer Celtic, en Keane werden in oktober 2013 aangesteld na het vertrek van Giovanni Trapattoni.

Het tweetal leidde de Ieren via de play-offs naar het EK, waar maandag de eerste groepwedstrijd op het programma staat tegen Zweden.