Swansea City valt in Amerikaanse handen. De club meldt zondag dat Jason Levien en Steve Kaplan de nieuwe eigenaren zijn.

Er moet alleen nog worden gewacht op goedkeuring van de Premier League. Levien en Kaplan krijgen de beschikking over een meerderheid van de aandelen van Swansea.

Met de overname zou zo'n 130 miljoen euro gemoeid zijn. Veel huidige aandeelhouders krijgen een kleiner aandeel in de club. Huw Jenkins blijft ondanks de overname voorzitter van Welshe club.

De Nederlandse zakenman John van Zweden werd in 2002 voor een bedrag van amper 60.000 euro mede-eigenaar van Swansea City. Hij beschikt volgens de BBC over 5,3 procent van de aandelen. Van Zweden liet in april al weten dat hij zijn pakket gaat verkopen. De lucratieve deal met de Amerikanen zou hem naar verluidt ruim acht miljoen euro opleveren.

Levien en Kaplan zijn ervaren als het gaat om het leiden van clubs en bedrijven. Levien is al eigenaar van het Amerikaanse DC United en Kaplan is vicevoorzitter van NBA-ploeg Memphis Grizzlies.

Afgelopen seizoen eindigde Swansea City, dat in 2011 promoveerde naar het hoogste niveau in Engeland, onder trainer Francesco Guidolin als twaalfde in de Premier League. Leroy Fer kwam sinds de winterstop op huurbasis uit voor de 'Swans'.