Nederlands elftal besluit oefenreeks met zege op Oostenrijk

Het Nederlands elftal heeft de reeks van drie oefenwedstrijden zaterdagavond afgesloten met een 2-0 zege op Oostenrijk. Halverwege was het 1-0 in Wenen.

Vincent Janssen scoorde al na negen minuten in het Ernst Happel Stadion. In de tweede helft besliste Georginio Wijnaldum de wedstrijd.

Oranje verloor zodoende geen van de drie oefeninterlands. Eerder werd er in Dublin met 1-1 gelijkgespeeld tegen Ierland en in Gdansk met 2-1 gewonnen van Polen. Alle tegenstanders gaan in tegenstelling tot Nederland naar het EK.

De volgende oefeninterland staat op donderdag 1 september op het programma. Dan is Griekenland de tegenstander. Het is de laatste test voor de kwalificatiereeks voor het WK van 2018. Daarin is Zweden op 6 september de eerste tegenstander.

Oostenrijk speelde tegen Nederland de laatste oefenwedstrijd voor het EK. Op 14 juni is Hongarije in Bordeaux de eerste tegenstander op het eindtoernooi. Portugal en IJsland zijn de andere groepsgenoten in Frankrijk.

Janssen

In de eerste minuten was er zaterdag in Wenen een aantal gevaarlijke momenten voor het doel van Jeroen Zoet, die de voorkeur kreeg boven Jasper Cillessen. Toch was het Nederland dat als eerst scoorde. Janssen kopte in de negende minuut raak na een aangeraakte voorzet van Steven Berghuis.

Voor de spits van AZ was het zijn derde doelpunt in zijn eerste vijf interlands. In 1997 was Pierre van Hooijdonk de laatste Nederlander die dat presteerde.

Enkele minuten na de treffer van Janssen kwam het Nederlands elftal goed weg bij kansen voor Oostenrijk. Zoet redde op een inzet van Zlatko Junuzovic en zag Marc Janko naast schieten. Vervolgens kreeg Oranje wat meer controle over de wedstrijd en dat leverde gevaar op via Quincy Promes. Hij trof met een van richting veranderd schot de paal.

Verder bleven in de eerste helft grote kansen uit. Oostenrijk kwam nog wel in de buurt van het doel via David Alaba, maar de verdediger van Bayern München schoot over uit een vrije trap en zag een schot geblokt worden door Jeffrey Bruma.

Over

In de tweede helft was de eerste kans voor Janssen. Op aangeven van Kenny Tete schoot hij van dichtbij over. In de tegenstoot kreeg ook Oostenrijk een grote kans, maar Alaba werkte de bal eveneens over het doel.

Na 67 minuten was het alsnog raak voor het Nederlands elftal. Via Promes kwam de bal bij invaller Luuk de Jong, die vervolgens goed klaarlegde voor Wijnaldum. De middenvelder schoot raak en verdubbelde daarmee de voorsprong in het Ernst Happel Stadion.

Met nog een kwartier op de klok kon doelman Zoet na een botsing niet verder. Hij werd vervangen door Cillessen. Even later maakte ook Feyenoorder Tonny Vilhena zijn opwachting. De middenvelder maakte zodoende zijn debuut in Oranje. In de slotfase had de score nog hoger kunnen uitvallen, maar Marco van Ginkel kopte in kansrijke positie naast.

Tip de redactie