Blatter en twee andere FIFA-bestuursleden verrijkten zich met 71 miljoen

Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de twee andere oud-bestuursleden Jerome Valcke en Markus Kattner hebben zichzelf volgens een intern onderzoek van de wereldvoetbalbond met 71 miljoen euro aan bonussen verrijkt in de laatste vijf jaar.

Volgens de FIFA overtraden de voormalige bestuursleden de Zwitserse wet met de betalingen. Blatter zelf houdt vol dat hij niets verkeerds gedaan heeft.

Het bewijs wordt overgedragen aan Zwitserse en Amerikaanse aanklagers die corruptie binnen de FIFA onderzoeken. De voetbalbond heeft de contracten van de betrokken oud-bestuurders overhandigd aan de onderzoekers.

"Het bewijs toont aan dat de drie zichzelf hebben verrijkt door zichzelf jaarlijks een salarisverhoging te geven en bonussen uit te keren", zegt Bil Burck die namens een Amerikaans advocatenkantoor corruptie bij de FIFA onderzoekt.

De Zwitserse aanklager opende in september vorig jaar een onderzoek naar Blatter. In maart kwam daar een onderzoek naar Valcke bij.

De mannen zijn al voor respectievelijk zes en twaalf jaar geschorst door de ethische commissie van de bond. Volgens de FIFA worden de contracten ook overgedragen aan de ethische commissie.

Reactie Blatter

Blatter reageerde vrijdag al snel via zijn Amerikaanse advocaat. Volgens de tachtigjarige Zwitser hoorden de salarissen, bonussen en premies bij de topfunctie die hij vervulde.

''Ze waren eerlijk, gepast en geheel in lijn met de vergoedingen die de leiders van andere grote professionele sportorganisaties in de wereld ontvangen'', aldus raadsman Richard Cullen in een persverklaring. ''We kijken ernaar uit om dat de FIFA duidelijk te maken.''

Video: Waarom het onrustig is bij de FIFA​

Inval

De Zwitserse autoriteiten hebben vrijdag ook een inval gedaan bij het FIFA-hoofdkantoor in Zürich. Onder meer het oude kantoor van Kattner werd onderzocht. De Duitser werd in mei ontslagen omdat hij het vertrouwen van de wereldvoetbalbond zou hebben geschaad.

Volgens de hoofdaanklager is de inval onderdeel van het corruptie-onderzoek "om te zoeken naar bevestiging van eerdere bevindingen en nieuwe informatie", meldt persbureau Reuters, 

Voorzitter Gianni Infantino is geen onderwerp in het onderzoek. Het gaat de autoriteiten vooral om namen die al eerder zijn genoemd door justitie in Zwitserland of nieuwe onbekende namen.

Lees meer over:
Tip de redactie