Voetbal

KNVB een van zes bonden die videoarbiter 'live' mag testen

De KNVB mag waarschijnlijk begin volgend jaar voor het eerst 'live' gaan testen met een videoarbiter. Nederland behoort tot de zes landen die door wereldvoetbalbond FIFA zijn uitgekozen om de meerwaarde van een videoscheidsrechter verder te onderzoeken.

In Australiƫ, Braziliƫ, Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten wordt de komende maanden ook getest met een scheidsrechter die met behulp van camerabeelden de arbiters op het veld kan helpen bij wedstrijdbepalende situaties.

Het gaat dan om doelpunten, penaltysituaties, rode kaarten en gevallen waarin de scheidsrechter niet precies weet welke speler bestraft moet worden.

De arbiter achter het beeldscherm adviseert zijn collega op het veld via een headset. De scheidsrechter kan het advies opvolgen of bij twijfel de situatie zelf nog een keer terugkijken op een schermpje langs het veld.

De afgelopen drie seizoenen werd in Nederland op de achtergrond al getest, zonder dat de scheidsrechter op het veld ook daadwerkelijk werd geholpen door de arbiter die achter de beeldschermen zat. Waarschijnlijk gaat dat vanaf begin volgend jaar wel gebeuren.

De KNVB wil de videoassistenten als eerste inzetten in het bekertoernooi en vervolgens ook in de play-offs. De Nederlandse bond heeft al een aantal scheidsrechters opgeleid voor deze functie.

Perfectioneren

De zes landen die door de FIFA zijn aangewezen, mogen de komende maanden 'offline' (verder) testen met de videoarbiter. Ook het WK voor clubs, eind dit jaar in Japan, en enkele oefeninterlands worden gebruikt om de technologie en de communicatie tussen de betrokken scheidsrechters te verbeteren.

Mogelijk vindt daar ook al een 'live' test plaats. Zodra de internationale spelregelcommissie IFAB helemaal overtuigd is en groen licht geeft, wordt de videoarbiter echt ingezet in de geselecteerde landen.

De IFAB denkt dat de testfase om het systeem te perfectioneren twee jaar in beslag neemt. In 2018 of 2019 valt de beslissing of de videoarbiter wereldwijd gebruikt gaat worden.

In maart gaf de IFAB na jarenlange discussies toestemming om doellijntechnologie toe te staan in het voetbal.

Lees meer over:
Tip de redactie