Marcel Keizer is de komende twee seizoenen trainer van Jong Ajax. De 47-jarige oud-speler van de Amsterdammers komt over van SC Cambuur, waarmee hij afgelopen seizoen degradeerde.

"Het werken bij een topclub en met top jeugdspelers is een geweldige uitdaging", zegt Keizer donderdag op de site van Ajax.

"Het was een keuze tussen twee mooie opties, want Cambuur is ook een heel mooie club. Ajax is de club waar ik ben begonnen. Het technische plaatje bij Ajax en het werken met jeugdspelers die profvoetballer in de top willen worden, is voor mij een belangrijk item geweest om voor Ajax te kiezen."

Keizer volgt het duo Andries Ulderink en Jaap Stam op bij Jong Ajax. Zij leidden de beloftenploeg afgelopen seizoen naar de negende plaats in de Jupiler League.

Cambuur baalt van het plotselinge vertrek van zijn trainer. "Dit hebben we niet aan zien komen en de timing is voor ons bovendien zeer ongelukkig", aldus algemeen directeur Ard de Graaf van de Friezen.

"Marcel heeft zich beroepen op voorwaarden in zijn contract en Ajax heeft hier aan voldaan. Dit hebben we te respecteren."

Van der Sar

Keizer volgde in februari van dit jaar Henk de Jong op als trainer van Cambuur, maar hij kon de Leeuwarders niet behoeden voor rechtstreekse degradatie uit de Eredivisie.

De oud-speler van Cambuur Leeuwarden, De Graafschap en FC Emmen doorliep de jeugdopleiding van Ajax en speelde vier duels in het eerste elftal van de Amsterdammers.

Hij begon zijn trainerscarrière in 2012 bij Telstar, waarna hij in 2014 overstapte naar Cambuur om daar technisch manager te worden. Hij begon afgelopen seizoen als coach van FC Emmen.

"Wij denken dat Marcel Keizer de juiste man is om Jong Ajax te gaan leiden. Naast het feit dat hij in onze jeugdopleiding heeft gespeeld en betaald voetballer is geweest, is hij relatief jong maar voor zijn leeftijd wel een zeer ervaren trainer", zegt Ajax-directeur Edwin van der Sar.

"Het is voor ons van belang dat de overgang van spelers in de bovenbouw naar Jong Ajax en daarna naar de A-selectie, op een goede manier verloopt. In dat proces gaat Marcel een belangrijke rol spelen."