Voetbal

Slechts twee buitenlandse Eredivisiespelers geen dieptepunt in EK-historie

Met de Pool Arek Milik (Ajax) en de Slowaak Adam Nemec (Willem II) zijn er slechts twee buitenlandse Eredivisiespelers geselecteerd voor het EK in Frankrijk, maar dat is geen dieptepunt in de historie van het toernooi. 

Op het EK van acht jaar geleden in Zwitserland en Oostenrijk was bijvoorbeeld maar één buitenlandse Eredivisiespeler aanwezig. Daniel Pranjic, die destijds onder contract stond bij sc Heerenveen, behoorde tot de Kroatische selectie.

Kanttekening daarbij is dat er in 2008 maar zestien deelnemende landen (in totaal 368 spelers) waren. Dit jaar zijn dat voor het eerst 24 landen (552 spelers).

De twee buitenlandse Eredivisiespelers op het komende EK steken wel schril af bij de editie van vier jaar geleden in Polen en Oekraïne. Destijds waren er negen buitenlandse spelers uit de Eredivisie aanwezig.

Vooral in de Deense en Zweedse selectie van 2012 was de Eredivisie met ieder vier spelers goed vertegenwoordigd. Christian Eriksen (Ajax), Simon Poulsen (AZ), Lasse Schöne (NEC) en Nicklas Pedersen (FC Groningen) gingen voor Denemarken naar het EK. Namens Zweden waren dat Ola Toivonen (PSV), Andreas Isaksson (PSV) en Emir Bajrami (FC Twente). De Pool Przemyslaw Tyton (PSV) maakte het negental compleet.

Devrindt

De EK's met de meeste buitenlandse Eredivisiespelers waren de toernooien in 2000 en 2004 met ieder tien. Opvallend is dat zowel in 1996 als in 1992 geen enkele 'Nederlandse' buitenlander op het EK was te bewonderen. Daar moet wel bij worden aangetekend dat er in 1992 slechts acht landen (160 spelers) deelnamen.

De vorige keer dat Nederland ontbrak op een EK, in 1984 in Frankrijk, waren er drie Eredivisiespelers op het EK. Dat waren de Denen Ivan Nielsen (Feyenoord), Jan Mölby (Ajax) en Jesper Olsen (Ajax).

De eerste Eredivisiespeler die werd geselecteerd voor een EK was de Belgische aanvaller Johan Devrindt, al speelde hij geen minuut op het toernooi in 1972 waaraan maar vier landen deelnamen. In 1976 debuteerde Oranje op het EK.

Lees meer over:
Tip de redactie