Clubs in de Italiaanse Serie A moeten vanaf het aanstaande seizoen een verplicht aantal zelf opgeleide spelers in de selectie hebben.

La Gazzetta dello Sport meldt dinsdag dat de 25-koppige selectie moet bestaan uit minimaal vier spelers die de eigen opleiding hebben doorlopen en nog eens vier spelers die minimaal drie jaar zijn opgeleid in Italië. 

Met deze regels wil de voetbalbond de kansen voor Italiaanse spelers in de Serie A vergroten. Het aantal Italiaanse spelers in de hoogste afdeling loopt terug. In april speelden Internazionale en Udinese bijvoorbeeld voor het eerst een wedstrijd zonder dat er een speler uit het thuisland aan de aftrap stond.

Met de nieuwe regels is een dergelijk duel zonder Italianen nog steeds mogelijk, maar met selecties die pakweg voor een derde uit in Italië opgeleide spelers bestaan wordt de kans wel beperkt. 

Ook worden de clubs op deze manier gestimuleerd om meer spelers zelf op te leiden, waar ook het nationale elftal weer van kan profiteren. In de Champions League zijn soortgelijke regels van kracht.

De nieuwe regels hebben niet voor elke club dezelfde impact. Juventus heeft bijvoorbeeld ruim voldoende zelf of in Italië opgeleide spelers in de selectie, wat ook voor AS Roma geldt. Bij AC Milan zijn de laatste jaren nauwelijks spelers uit de eigen jeugd doorgebroken.