Arjen Robben heeft het Nederlands elftal op scherp gezet voor de komende oefeninterlands tegen Polen en Oostenrijk. De revaliderende aanvoerder vindt dat er geen excuses zijn voor een slap optreden als vorige week tegen Ierland (1-1).

Robben begreep dat bondscoach Danny Blind verbaasd was over het slordige spel van Oranje, ook al was er goed getraind. "Dat mag dus niet gebeuren. Ook niet vlak voor de vakantie of na een rotseizoen", zegt de 32-jarige aanvaller van Bayern München in het AD.

"Hoe klote je seizoen ook is geweest, nog moet je voor jezelf de wil hebben om een topwedstrijd te spelen tegen Ierland. En woensdag tegen Polen en zaterdag tegen Oostenrijk."

"Mensen kunnen wel naar trainers gaan wijzen, maar 90 procent moet toch uit spelers zelf komen. De drive, de diepe ambitie", meent Robben. De aanvoerder is zaterdag aangesloten bij Oranje. Hij is nog herstellende van een dijbeenblessure en zal daarom niet in actie komen tegen Polen en Oostenrijk.

Robben waarschuwt zijn teamgenoten dat het begin van de WK-kwalificatie steeds dichterbij komt. "Het is zo september met de start van de WK-kwalificatie. En we beginnen die reeks niet tegen Luxemburg, maar tegen Zweden. Als Zweden-uit pas in september gaat leven, zijn we te laat."

Nederland speelde vrijdag in Dublin met 1-1 gelijk tegen Ierland. Luuk de Jong zorgde pas in de slotfase voor de gelijkmaker.