Willem van Hanegem heeft zich maandag zeer kritisch uitgelaten over het Nederlands elftal, dat vrijdag in Dublin met 1-1 gelijkspeelde tegen Ierland.

"Ik wist niet wat ik zag. Ze waren tien dagen bij elkaar geweest, maar het leek wel of er mensen van straat waren geplukt om even een wedstrijdje tegen Ierland te voetballen", aldus Van Hanegem in zijn wekelijkse column in het AD.

"Er zat helemaal niets in", vervolgt de oud-speler van onder meer Feyenoord en Oranje. "Sommige spelers waren te beroerd om even aan te zetten." 

"Als dit nou het begin was van een nieuwe periode. De KNVB heeft net allemaal prachtige plannen voor het voetbal bekendgemaakt en dan krijg je dit van je nationale ploeg voorgeschoteld."

Blind

De 72-jarige Van Hanegem neemt het de bondscoaches kwalijk dat het spel van Nederland zo tegenviel in Dublin. "Danny Blind was vroeger bij Ajax de leider achterin, hij zag het spel goed. Advocaat was een middenvelder die keihard werkte en voorop ging in de strijd." 

"Van Basten was een van de beste spitsen ter wereld, heel creatief, hij had alles. Maar bij het Nederlands elftal zag ik helemaal niets terug van de dingen waar de trainers zelf goed in waren. Dat bestaat toch niet?"

Woensdag komt Oranje weer in actie. De ploeg van Blind speelt dan in Gdansk een oefenwedstrijd tegen Polen en drie dagen later is Oostenrijk in Wenen de tegenstander. De bondscoach maakte al bekend dat hij tegen Polen de nodige wijzigingen zal doorvoeren in zijn opstelling.

De wedstrijden van Oranje tegen Polen en Oostenrijk worden live uitgezonden op SBS6 en NU.nl. Woensdag om 20.45 is de aftrap van Polen-Nederland. De voorbeschouwing begint om 20.00 uur.