De rechter doet uiterlijk 10 juni uitspraak in het kort geding tussen FC Twente en de KNVB, dat vrijdagochtend in de rechtbank van Utrecht werd behandeld.

FC Twente had het kort geding aangespannen tegen de KNVB om de verplichte degradatie naar de Jupiler League ongedaan te krijgen. De club werd teruggezet als straf voor het financiële wanbeleid dat de afgelopen jaren werd gevoerd.

Twente vindt echter dat het interim-bestuur de laatste maanden alles heeft gedaan om schoon schip te maken en is het dan ook niet eens met de straf.

Interim-directeur Onno Jacobs benadrukte namens de kampioen van het seizoen 2009/2010 dat de club bij degradatie een faillissement verwacht.

Vleugellam

Niet alleen de "vleugellamme" club uit Enschede ondervindt volgens Jacobs echter hinder van de zaak. "Het betekent wachten, wachten, wachten voor het hele Nederlandse voetbal en dat is niet handig. Meer clubs hebben hier last van."

Jacobs had geen goed woord over voor het argument van de KNVB dat er voor FC Twente geen nijpende reden was om het kort geding aan te spannen omdat de beroepscommissie snel bijeen kan komen. "Ze kunnen dat niet beoordelen en ik ben het daar volstrekt niet mee eens."

"De KNVB gaat niet over onze financiële situatie. Ze kennen onze banktegoeden. We hebben geen inkomsten, omdat we de prijzen van de seizoenkaarten nog niet kunnen vaststellen en kunnen geen sponsorpakketten verkopen."

De interim-directeur stelde opnieuw dat de de spelregels zijn aangepast met de degradatie. "We moesten schoon schip maken en dat hebben we gedaan. Ik ga er dan van uit dat we onze licentie mogen houden. Het is alsof de scheidsrechter onverwacht een paarse kaart trekt, een volstrekt nieuwe maatregel", aldus Jacobs tegen de rechter.

KNVB

Advocaat Harro Knijff , die sprak namens de KNVB, noemde het kort geding "overbodig". Hij legde uit dat het bezwaar van FC Twente over de beslissing om de oude licentie in te trekken op korte termijn kan worden behandeld door de beroepscommissie van de voetbalbond.

De advocaat zei dat het beroep al op 6 juni behandeld kan worden en een week later uitspraak gedaan kan worden.

Volgens Knijff schoot vooral de ontdekking van de stiekeme vergoeding van 1,8 miljoen euro aan het management van Dusan Tadic in het verkeerde keelgat bij de licentiecommissie.

Als dat eerder aan het licht was gekomen, zou de proflicentie van de Tukkers al in december ingetrokken zijn volgens Knijff. "Er was geen vrijbrief voor tegenvallers uit het verleden."